Koncert studenata prve godine doktorskog studija | Muzička akademija UNSA

Datum događaja
03
Nov

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje koncert studenata prve godine doktorskog studija (studijski programi: violina, klavir i flauta). Koncert će se održati u petak, 03.11.2023. u 16,00 sati u Sali Muzičke akademije, Josipa Stadlera 1/II, Sarajevo.

U prvom dijelu koncerta Đorđe Berak, violina, Dardane Nallbani, flauta i Ivan Galić, klavir izvode djela F. Dopplera i N. Rote, u programu kamerne muzike koji mentorira prof. dr. Belma Alić.

U drugom dijelu koncerta Đorđe Berak, violina, u saradnji sa Teom Andrijić, klavir (FMU Beograd), izvodi violinske sonate W. A. Mozarta i J. Bahmsa, pod mentorstvom prof. dr. YeonJu Jeong.

Ulaz na koncert je slobodan.

PROGRAM

Đorđe Berak, violina

Dardane Nallbani, flauta

Ivan Galić, klavir

Franz Doppler: Andante et Rondo op. 25

Nino Rota: Trio za flautu, violinu i klavir (1958)

Mentorica: Belma Alić

***

Đorđe Berak, violina

Tea Andrijić, klavir (FMU Beograd)

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata za violinu i klavir K. 10, B dur

Johannes Brahms: Sonata za klavir i violinu br. 3 op. 108, d mol

Mentorica: YeonJu Jeong

***

Violinista Đorđe Berak diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nakon završene akademije dodatno se usavršavao kod Sergija Švarca, Maksima Vengerova, Yehudija Menjuhina. 2005. godine završava specializaciju kod Pavela Vernikova u Portogruaru , Italija. Tokom studija dobitnik je velikog broja nagrada kako na republičkom i državnom nivou, tako i na takmičenjima u zemljama Evropske unije. Svoje radno iskustvo stekao je kao član Sarajevske filharmonije, Orkestra opere i baleta u Ljubljani, kamernog orkestra „Slovenicum“ te je 11 godina bio vanjski saradnik Simfonijskog orkestra RTV Slovenija. Zaposlen je kao profesor violine, viole i kamerne muzike u muzičkoj školi Ljubljana Vič Rudnik u Ljubljani. Osim pedagoškog rada, svoj doprinos razvoju i permanentnoj promociji kulture daje kroz Društvo muzičara Europe čiji je predsjednik te umjetnički vođa kamernog orkestra „Solisti Internazionali“. Osnivač je Muzičkog centra „Leopold Medo“ koji ima za cilj rad sa talentovanom djecom u Republici Sloveniji. Kruna njegovo pedagoškog rada je osnivanje Koroškog simfonijskog orkestra koji broji skoro 80 mladih muzičara, čiji se broj svake sezone broj povećava. Za svoje zasluge i rezultate u školstvu Republike Slovenije dobitnik je najvećeg priznanja Frana Gerbiča, kao i titule Svetnik za rezultate u violinskoj pedagogiji.

Ivan Galić (Gorica, BiH, 1994) studirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ljubomira Gašparovića. Nakon toga završava magistarski studij na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru u klasi profesora Grigoryja Gruzmana i Christiana Wilma Müllera. Godine 2021. ondje je stekao i diplomu poslijediplomskoga studija (Konzertexamen) u klasi Imrea Rohmanna i Balázsa Szokolaya, a paralelno se usavršavao u Bresci u Italiji (Talent Music Master Courses) te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Rubena Dalibaltayana. Dobitnik je dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za izuzetan uspjeh tijekom studija. Diplomirao je s titulom „summa cum laude“ kao najbolji student svoje generacije. Ivan trenutno pohađa doktorski studij na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Često sudjeluje i osvaja nagrade na međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Nastupao je s orkestrima kao što su Mostarski Simfonijski Orkestar, Zagrebačka Filharmonija te komorni orkestri Visoke škole za glazbu u Weimaru i Muzičke akademije u Zagrebu. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na raznim festivalima i koncertnim ciklusima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Italiji, Lihtenštajnu, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Češkoj i Južnoj Koreji.

Dardane Nallbani je flautistica i profesorica flaute na Umjetničkom fakultetu Sveučilišta Haxhi Zeka u Peći, Kosovo. Studij flaute završila je na Akademiji umjetnosti u Prištini. Godine 2010. nastavila je magistarski studij na Glazbenom fakultetu Sveučilišta „Kiril i Metodije“ u Skopju. Trenutno je doktorantica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u kasi prof. Sakiba Lačevića. Dardane Nallbani redovno koncertira na Kosovu i u inozemstvu. Blisko je sarađivala s renomiranim flautistom Nikollom Atanasovim u zajedničkim nastupima i asistirala mu tijekom velikog broja majstorskih kurseva na Kosovu. Od 2012. angažirana je profesorica flaute na Fakultetu umjetnosti na Sveučilištu Haxhi Zeka u Peći, Kosovo, u čijem je osnivanju sudjelovala i bila dekanica.

Теа Аndrijić (Beograd, 1987), је pijanistkinja mlađe generacije. Diplomirala je na Odsjeku za klavir, Fakulteta za muzičku umjetnost u Beogradu 2009 godine, u klasi prof. Ninoslava Živkovića. Od tada neprekidno nastupa samostalno, kao pratnja ili sa kamernim sastavima na koncertima širom Srbije i susjednih država (Njemačka, Austrija, Češka, Italija, itd). Dobitnica je niza priznanja, nagrada i stipendija. Pohađala je majstorske kurseve renomiranih profesora i pijanista, kao što su Jeno Janda, Vlad Stanculesa, Jean Francois Antonioli, Aleksandar Mađar, Aleksandar Serdar i Boris Kraljević. Bila je višegodišnji saradnik škole za muzičke talente u Ćupriji, Muzičke akademije u Ljubljani, a od ove godine je stalno zaposlena na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

1