Koncert studenata klavira Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

Koncert studenata klavira Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu
Datum događaja
14
Dec

U okviru Erasmus+ programa, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu realizuje gostovanje Lidije Stanković, redovne profesorice klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koja će u periodu od 13. do 17. decembra 2021. godine voditi majstorske radionice za studente klavirskog odsjeka. Osim profesorice Stanković, u Sarajevu će boraviti i njeni studenti, mladi pijanisti Anđela Dinić i Mladen Maksović, čiji će koncert biti upriličen u utorak, 14. decembra u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” kao dio programa Svečanih decembarskih dana UNSA. Repertoar će obuhvatiti djela Johanna Sebastiana Bacha, Frederica Chopina, Franza Liszta, Maurice Ravela i Sergeja Rahmanjinova.

Anđela Dinić (Beograd, 2001) osnovne studije klavira završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao student generacije sa najvišim ocjenama (prosjek 10.00), u klasi prof. Lidije Stanković, gdje je trenutno na master akademskim studijama, kao najmlađi student na svojoj godini. Višestruka je dobitnica nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a kao najznačajnije izdvajaju se: prva nagrada na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola (2015, 2017), drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu (2012, 2016), prva i specijalna nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu (2014, 2015, 2016, 2017), prva i specijalna nagrada za izvođenje djela Frederica Chopina (2016, 2017), prva nagrada i Zlatna plaketa na  Međunarodnom pijanističkom takmičenju “Janez Matičič” uLjubljani (2018), prva nagrada i titula Laureata na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Šabac (2019), kao i na Međunarodnom pijanističkom takmičenju “Memorijal Matusja Blum” u Sarajevu (2019), te druga nagrada i Nagrada publike na “Isidor Bajić Piano Memorial” u Novom Sadu (2021).

Mladen Maksović (Smederevo, 2000) niže i srednje muzičko obrazovanje stekao je u MŠ “Kosta Manojlović” u Smederevu, u klasi prof. Branislave Ranitović. Trenutno je student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković. Tokom školovanja, osvajao je nekoliko nagrada na klavirskim takmičenjima od kojih se izdvajaju: Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije - dvije druge nagrade (2015, 2017) i prva nagrada (2019), druge nagrade na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2018), kao i na takmičenju “Città di San Donà di Piave” (2017).

Gostovanje profesorice Lidije Stanković i njenih studenata rezultat je kontinuirane saradnje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba.