Koncert gudačkog kvarteta “SA Sinfonietta”

Datum događaja
11
Nov

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) sa zadovoljstvom najavljuje koncert gudačkog kvarteta “SA Sinfonietta” koji će biti upriličen u subotu, 11. novembra 2023. godine u 19:00 u Umjetničkoj galeriji BiH kao završnica seminara Ernsta Kovacica, eminentnog violiniste, dirigenta i profesora emeritusa na Univerzitetu za muziku i primijenjene umjetnosti u Beču.

Na programu SA Sinfoniette naći će se Gudački kvartet br. 1 u A duru, op. 4 Alexandera von Zemlinskog, “Muzički dnevnik” za gudački kvartet Moamera Balihodžića i Gudački kvartet op. 92, br. 2, “Kabardinian” Sergeja Prokofjeva.

Gudački kvartet “SA Sinfonietta” čine asistentice i profesorice Muzičke akademije u Sarajevu, Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Deljkić (viola) i Belma Alić (violončelo). Kvartet aktivno koncertira od 2016. godine i do sada je imao uspješne koncerte na festivalima: Vaclaf, Majske muzičke svečanosti, Sarajevska zima, Baščaršijske noći, Zeničko proljeće i FUU. Pored standardnog repertoara, fokus gudačkog kvarteta “SA Sinfonietta” je na izvođenju djela savremenih i bosanskohercegovačkih kompozitora.

Koncert organizira Muzička akademija UNSA u saradnji sa Austrijskim kulturnom forumom Sarajevo, Udruženjem za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije “SA Sinfonietta” i Federalnim ministarstvom kulture i sporta.

Ulaz na koncert je slobodan.

1