Recital pijaniste Ivana Perkovića u organizaciji HKD „Napredak“

Recital pijaniste Ivana Perkovića u organizaciji HKD „Napredak“

U sklopu bogatog programa kojim Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ obilježava 120 godina postojanja i slavi jubilej svoje humane misije, u ponedjeljak, 27. juna 2022. godine, u 19.30 u Domu Oružanih snaga BiH, bit će upriličen recital jednog od Napretkovih bivših stipendista mr. Ivana Perkovića. Ovaj višestruko nagrađivani pijanista, alumnus Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, muzički pedagog i pokretač brojnih kulturnih inicijativa, ovom prilikom će izvesti stilski raznolik repertoar koji će uključiti djela D.Scarlattija, W. A. Mozarta, C. Debussya, S. Prokofjeva, F. Liszta i O. Messiaena.

Ivan Perković (1995, Sarajevo) diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u  klasi prof. Nihada Kreče. DobitnikIvan Perković je priznanja „Zlatna značka“ Univerziteta u Sarajevu i proglašen je najboljim studentom I ciklusa studija Muzičke akademije UNSA, te je odlikovan Dekanovom nagradom za ostvarene uspjehe i doprinosu u radu ove institucije.

Perković je bio aktivan i u području studentskog aktivizma. Od 2015. godine obnašao je funkciju potpredsjednika Asocijacije studenata Muzičke akademije UNSA, gdje je ujedno bio  član Upravnog odbora Asocijacije, student-prodekan, član Nastavno-umjetničkog Vijeća, Etičkog odbora i Disciplinske komisije u periodu od 2017. do 2020. godine. Istovremeno je bio Senator Univerziteta u Sarajevu ispred Grupacije umjetnosti i studentski član Senata Univerziteta u Sarajevu kao i član mnogobrojnih privremenih radnih tijela i komisija. Obnašajući pomenute funkcije, dao je značajan doprinos unaprjeđenju studentskog standarda, reviziji i evaluaciji  studentskih  programa  i  vidljivosti Asocijacije  studenata  i  Muzičke  akademije u univerzitetskim krugovima i institucijama vlasti.

Tokom školovanja osvojio je osam prvih nagrada na federalnim i međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir solo, klavir četveroručno i kamerna muzika. Na Međunarodnom EPTA takmičenju mladih pijanista u Osijeku osvojio je šesto, a na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu 2016. osvojio je treće mjesto. Na 4. međunarodnom festivalu „Bistrički zvukolik“ u Mariji Bistrici 2017. osvojio je prvu nagradu solo i srebrno odličje i prvu nagradu sa kamernim ansamblom „Quadrifoglio“.

Kao solista je nastupao sa Orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo i sa Sarajevskom filharmonijom u okviru Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“, a predstavio se i na koncertima u organizaciji Muzičke akademije i Asocijacije studenata Muzičke akademije te u sklopu festivala SONEMUS. Sarađivao je sa brojnim umjetnicima kao što su Timur Muratović, Ilma Hodović Zulum, Bayram Lelya Bayramoğullari itd.

Usavršavao se na seminarima i masterclassima kod eminentnih profesora i pedagoga: Boris Kraljević, Jokut Mihailovič, Vladimir Bočkarjov, Aleksandar Serdar, Ida Gamulin,Đuro Tikvica, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Massimo Gon, Stijn De Cock, Philippe Devaux.

Pedagoško iskustvo po završetku diplomskog studija (2018) stiče na Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo kao profesor klavira i korepetitor, a 2019. godine je imenovan demonstratorom svom mentoru prof. Nihadu Kreči na Muzičkoj akademiji UNSA. Od 2019. do danas djeluje kao profesor klavira u Osnovnoj muzičkoj školi „Mladen Pozajić“ Sarajevo, gdje obnaša i funkciju IT administratora i rukovodioca online nastave.

Osnivač je i Izvršni direktor Udruženja kreativne i kulturne industrije MUK čija je misija predstaviti visokokvalitetne sadržaje iz oblasti kreativnih i kulturnih industrija, približiti transofrmativnu moć kreativnosti i kulture najširoj publici, pružiti vizionarske obrazovne programe i mogućnosti interdisciplinarnog istraživanja, te njegovanje društveno kohezivne budućnosti kreativaca i kulturne industrije kroz otkrivanje i kultivaciju novih talenata. Direktor je Memorijala „Matusja Blum“ u sklopu kojeg se kao centralni događaj realizuje prestižno Internacionalno pijanističko natjecanje.

Aktivan je član Mreže mladih BiH, Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, te sudjeluje na mnogim projektima koji u svom fokusu istražuju teme mladih, sigurnosti i mira u sklopu UNFPA-a, UNDP-a, UNMIK-a, RYCO-a, Britanske ambasade, Mađarske ambasade i dr.

Ulaz na koncert je slobodan.

Ivan Perković
Recital pijaniste Ivana Perkovića u organizaciji HKD „Napredak“