ANUBiH | Treći susreti mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz oblasti prirodnih, tehničkih, matematičkih i medicinskih nauka i inženjeringa (STEMM)

ANUBiH | Treći susreti mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz oblasti prirodnih, tehničkih, matematičkih i medicinskih nauka i inženjeringa (STEMM)

Zadovoljstvo nam je pozvati sve zainteresirane na Treće susrete mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz oblasti prirodnih, tehničkih, matematičkih i medicinskih nauka i inženjeringa (STEMM) i okrugli sto Stvaranje uslova za povratak mladih, obrazovanih kadrova i doktora nauka u Bosnu i Hercegovinu, koji će u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine biti održani 25. i 26. oktobra 2024. godine.

Polazeći od široko prihvaćene uloge studenata doktorskog studija i mladih istraživača u razvoju nauke i tehnologije, želja nam je da uspostavimo institucionalni okvir koji će omogućiti godišnje susrete mladih istraživača u oblasti prirodnih, tehničkih i matematičkih nauka i inženjeringa, a od ove godine i medicinskih nauka (STEMM).

Osnovni cilj ovih susreta je formiranje platforme za razmjenu mišljenja o istraživanjima koja realizuju mladi istraživači, stanju i uslovima obrazovanja studenata III ciklusa studija, procjena mogućnosti saradnje, uspostavljanje uslova koji će omogućiti postizanje značajnih naučnih rezultata i ubrzanje istraživačkih procesa na visokoškolskim ustanovama i istraživačkim institucijama u Bosni i Hercegovini. Poseban aspekt susreta je uspostavljanje kontakata s mladim istraživačima porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u ovim oblastima na univerzitetima i istraživačkim institucijama u svijetu.

Studenti doktorskih studija u STEMM oblastima i mladi istraživači koji su doktorirali u posljednjih 5 godina predstavit će na skupu svoja istraživanja.

Naučni odbor skupa dodijelit će novčane nagrade za najbolju prezentaciju istraživanja.

Cilj okruglog stola jeste pokretanje diskusije o povezivanju i aktivnoj saradnji akademskih institucija i industrije sa stručnjacima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, te predlaganje mjera za stvaranje uslova u Bosni i Hercegovini koji će motivisati mlade obrazovane kadrove iz Bosne i Hercegovine da se vrate u zemlju i doprinesu razvoju i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

PRELIMINARNI PROGRAM