Treće predavanje u okviru drugog serijala Diaspora Talks-a | Prof. dr. Maja Sahadžić: "Imaginarna posebnost bez portfelja: višestepeni sistemi i njihova sličnost i običnost"

Datum događaja
13
Dec

Treće predavanje u okviru drugog serijala Diaspora Talks-a održat će prof. dr. Maja Sahadžić, profesorica na Univerzitetu u Antwerpenu, na temu ‘Imaginarna posebnost bez portfelja: višestepeni sistemi i njihova sličnost i običnost’.

Sažetak predavanja: Iako potpomognute društveno-ekonomskim, kulturno-ideološkim, historijskim i separatističkim faktorima, identitetske razlike su osnovni faktor koji uzrokuje nastanak višestepenih sistema. Međutim, i federalni principi na kojima se temelje višestepeni sistemi istovremeno apsorbiraju razlike i uvjetuju složene društvene, pravne i političke posljedice. Stoga Bosanci i Hercegovci za nepodnošljivi status quo, baziranom na etno-teritorijalnim pretpostavkama, (pre)često tvrde da osim u BiH ne postoji nigdje drugdje u svijetu. Pa ipak, primjeri širom svijeta, uključujući Belgiju, Etiopiju, Indiju, Indoneziju, Italiju, Irak, Kanadu, Maleziju, Mijanmar, Rusiju, Španjolsku, Ujedinjeno Kraljvstvo uz brojne druge, ukazuju na suprotno. Kao odgovor na imaginarnu bosansko-hercegovačku posebnost, predavanje je zamišljeno kao ukazivanje na sličnost i običnost višestepenih sistema.

Predavanju koje će se održati 13. decembra 2023. godine (s početkom u 12h) možete pristupiti putem zoom linka:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85736180746?pwd=RnljbnE0QXZqUW4zdG9JbmFuS3hLUT09

Meeting ID: 857 3618 0746

Passcode: 654756

Moderatorica: prof. dr. Ehlimana Spahić.

U prilogu biografija gostujuće predavačice.

Maja Sahadzic

1