Promocija publikacije „GRAĐANI, USTAV, EVROPA – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH“

Datum događaja
20
Nov
Mjesto događaja
Historijski muzej BiH

U okviru KEP projekta "Bosnia and Herzegovina, the Constitution and EU Accession. An Academic Platform for Discussing the Options" 20. novembra 2023. godinesa početkom u 13:00 u Historijskom muzeju BiH održat će se promocija publikacije „GRAĐANI, USTAV, EVROPA – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH“.

Radi se o završnoj aktivnosti dvogodišnjeg projekta u kojem su uz Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, učestvovali i Univerzitet Biccoca Milano, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te predstavnici univerziteta u Trentu, Grazu i Utrechtu.

Publikacija „Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH“ sadrži 35 osnovnih pojmova ustavnog prava BiH. Svi pojmovi rezultat su zajedničkog rada malih timova od dva ili više predstavnika različitih univerziteta. Osim pojmovnika na zvaničnim jezicima u BiH, publikacija sadrži i engleski prevod, što čini osnovne ustavne pojmove dostupne i strancima. Rječnik može biti koristan alat i prva polazna tačka za međunarodnog aktivistu za ljudska prava, novoimenovanog diplomatu u BiH, entuzijastu zainteresovanog za domaće ustavno pravo ili samo zainteresiranog i kritičnog građanina.

 

1