Projekcija filma "Humans of Erasmus"

Projekcija filma "Humans of Erasmus"
Datum događaja
10
Okt

Erasmus+ program je inicijativa Evropske unije koja pruža mogućnosti studentima, nastavnom i nenastavom osoblju, kao i profesionalcima da studiraju, obučavaju se i steknu iskustvo u inostranstvu, te ističe pozitivne rezultate međunarodne mobilnosti i saradnje u oblastima obrazovanja, obuke i mladih.

Povodom obilježavanja Erasmus dana Europe HouseWestern Balkans Alumni Asocijacija i Univerzitet u Sarajevu organiziraju projekciju filma "Humans of Erasmus" - video putovanje kroz region Zapadnog Balkana i priče o Erasmus iskustvima stipendista ovog programa čija je autorica Naida Hodžić. Pored filma, razgovaraće se i o Erasmus+ programu, mogućnostima, izazovima i iskustvima sa kojima se susrećemo.

Pozivamo sve bivše stipendiste Erasmus+ programa, kao i one koji bi to htjeli da budu da nam se pridruže u razgovoru o Erasmus+ programu i projekciji filma u Europe House (Maršala Tita 62 - Vječna vatra), 10. 10. 2023. godine u 18:00 sati.

Planirani program:

17:30-18:00

Registracija učesnika

18:00-18:10

Svečano otvorenje

  • Adebayo BABAJIDE, zamjenik šefa EU delegacije u BiH
  • Prof. dr. Enita NAKAŠ, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu

18:10-18:20

Once Erasmus Always – Šta je Erasmus+?

  • Adnan RAHIMIĆ, viši stručni saradnik za međunarodnu saradnju i Erasmus ekspert

18:20-18:30

Niste sami u Erasmusu+ (studenti i mentalno zdravlje tokom mobilnosti)

  • Prof. dr. Enita NAKAŠ, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu

18:30-19:00

Humans of Erasmus+ - projekcija filma

19:00-19:15

Razgovor sa autoricom Naidom HODŽIĆ

19:15-19:45

Once Erasmus Always Erasmus - Passport to Dreams – razgovor sa učesnicima

19:45-20:15

Druženje

Sedmo izdanje #ErasmusDays 2023 se održava od 9. do 14. oktobra 2023. godine, a naglasit će kulturnu raznolikost Evrope i mnoge mogućnosti učenja koje nudi kroz Erasmus+ program. Erasmus dani pomažu u podizanju svijesti o važnosti međunarodne saradnje u obrazovanju i obuci i naglašavaju ulogu Erasmus+ programa u promoviranju povezanije i kulturno obogaćene Evrope. Ovogodišnje izdanje biće organizovano pod temom „6 dana da Evropa zablista” i na ovaj način se obilježava evropska mobilnost. #ErasmusDays je idealna prilika za učesnike da otkriju nove kulture, ojačaju svoje jezičke i interkulturalne vještine, razviju svoju zapošljivost i prihvate evropske vrijednosti tolerancije, poštovanja i različitosti.