Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH 2023

Datum događaja
27
Okt

Zelena i održiva biblioteka je biblioteka koja uvažava ekološke, ekonomske i društvene aspekte održivosti (IFLA smjernice o zelenim bibliotekama, 2022).

Ove godine obilježavamo Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini pod motom Zelene biblioteke zajedno sa partnerima iz Bosne i Hercegovine koji će 27. oktobra 2023. godine učestvovatiu promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.). Biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) će snažnom promocijom biblioteka, svojih bibliotečkih usluga i uopće, informacijskih i bibliotečkih nauka podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Stoga smatramo da je vaše učešće od izuzetne važnosti za realizaciju ovih aktivnosti. Pomenute aktivnosti će se paralelno odvijati i u Mostaru, te Bihaću, gdje su partneri u realizaciji LNSS projekta, Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, te Sveučilište u Mostaru.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini na Univerzitetu u Sarajevu se realizira kao nastavak aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) - „Library Network Support Services (LNSS):  Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services “ (Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga).

Ukoliko želite postati biblioteka-partner u obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2023. možete se registrirati na linku: https://forms.gle/k7bH8y5cBuNM8H8n6

Za više informacija možete nas kontaktirati putem e-maila: ured@biblioteka.unsa.ba i zapratite nas na Facebook mreži.

1