Javno predavanje “Bliskoistočna dimenzija rata u Ukrajini” i razgovor sa prof. dr. Juanom Coleom sa Univerziteta u Michigenu na Fakultetu političkih nauka UNSA

Datum događaja
12
Okt

Pridružite nam se na javnom predavanju pod nazivom “Bliskoistočna dimenzija ukrajinskog rata”, i razgovoru sa prof. Juanom Coleom sa Univerziteta u Michigenu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

🗓 Datum: četvrtak, 12.10.2023
⏰ Vrijeme: 15:00

Juan Cole je Ričard P. Mičel univerzitetski profesor historije na Univerzitetu u Mičigenu. Kao direktor programa arapskih i muslimanskih američkih studija na Odsjeku za kulturu Amerike, posvetio je svoju karijeru razumijevanju zamršene dinamike Bliskog istoka i njegovog složenog odnosa sa transatlantskim državama.

Autor je, između ostalih, sljedećih djela: “Rubaiyat of Omar Khayyam: novi prijevod s perzijskog” i “Muhammad: prorok mira usred sukoba imperija”, Coleovi uvidi u bliskoistočnu sferu su bez premca. Njegovo veliko prisustvo u medijima kreće se od PBS News Hour-a, ABC World News Tonight i Colbertovog izvještaja do Democracy Now!.

Ekspertiza prof. Colea, utemeljena je na njegovim elstenzivnim istrazivanjima na arapskom, perzijskom, urdu, turskom i evropskim jezicima, zajedno sa dugim putovanjima i boravcima u islamskom svijetu.
Sa više od jedne decenije života u tim dijelovima svijeta i ulogom autora, urednika ili prevodioca 21 knjige i preko 100 članaka, doprinos prof. Colea ovoj oblasti je neprocjenjiv.

Radujemo se Vašem dolasku! 📚🌍

#PublicLecture #JuanCole #MiddleEasternStudies #UkraineWar #UniversityOfMichigan #History #knowledgesharing

1