Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu
Datum događaja
10
Jun

U okviru planiranih aktivnosti kampanje za promociju upisa na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2021/2022. godini, Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu organizirat će „Dan otvorenih vrata“ u četvrtak 10. juna 2021. u periodu od 11:00-14:00 h. 

U periodu kada je potrebno donijeti odluku o upisu na odgovarajući fakultet/akademiju cilj nam je informirati srednjoškolce, roditelje i nastavnike o potencijalima i kvalitetima nastavnog plana i programa koji nudi Akademija, kao i o prostornim kapacitetima kojima raspolažemo.

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu je visokoškolska ustanova sa najdužom tradicijom u BiH koja pruža obrazovanje i osposobljavanje na području likovnih umjetnosti. Pored primarne odgojno-obrazovne djelatnosti na Akademiji se tokom četrdesetšestogodišnjeg postojanja realiziralo niz značajnih kulturno-umjetničkih programa i manifestacija, izložbi i predavanja, Akademija je organizirala i učestvovala u brojnim umjetničkim i naučno-istraživačkim projektima, doprinoseći bosanskohercegovačkoj kulturnoj i umjetničkoj stvarnosti.

U nastojanju da se zadovolje evropski kriteriji umjetničke naobrazbe naglasak je na permanentnom inoviranju i obogaćenju nastavnih planova i programa u duhu savremenog društvenog razvoja i razvoja umjetnosti te trendova u visokom obrazovanju. Nastava se odvija na šest odsjeka: Nastavnički, Slikarstvo, Kiparstvo, Grafika, Grafički dizajn, Produkt dizajn, a studentima se nude i različite grupacije izbornih predmeta. Prostorni kapaciteti Akademije - učionice, labaratorije, ateljei, radionice, galerija, biblioteka, prostor Multimedije – omogućavaju kvalitetnu nastavnu i umjetničku djelatnost. Mnogi umjetnici i dizajneri odškolovani na Akademiji postali su glavni akteri bh. umjetničke scene, stekli svjetski priznate nagrade za umjetnička ostvarenja i doprinijeli ugledu ove institucije.

ALU