Studentice Univerziteta u Sarajevu Anđela i Aleksandra Samardžić osvojile zlatne medalje na Evropskim univerzitetskim igrama

Studentice Univerziteta u Sarajevu Anđela i Aleksandra Samardžić osvojile zlatne medalje na Evropskim univerzitetskim igrama

Studentice Univerziteta u Sarajevu, predstavnice Bosne i Hercegovine, sestre Anđela i Aleksandra Samardžić, osvojile su zlatne medalje na Evropskim univerzitetskim igrama održanim u Lodzu (Poljska). Na džudo šampionatu koji je održan u okviru šestih Evropskih univerzitetskih igara Anđela i Aleksandra Samardžić osvojile su prva mjesta.

Aleksandra Samardžić je studentica master studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a Anđela Samardžić studira na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Anđela Samardžić je u pohodu na zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma savladala predstavnice Mađarske i Velike Britanije, a u polufinalu i finalu radila je borbe s predstavnicama Ukrajine.

„Zadovoljna sam nastupom s obzirom na to da je ovo takmičenje došlo ubrzo nakon Mediteranskih igara i Balkanskog prvenstva pa se već osjetio malo umor. Konkurencija je bila izuzetno jaka, u mojoj kategoriji bilo je 27 djevojaka, a ja sam odradila četiri meča. Sve pobjede ostvarila sam maksimalnim rezultatom što me čini posebno sretnom. Sada slijedi mala pauza pa pripreme za Evropsko prvenstvo za mlađe seniore koje će se održati u Sarajevu“, navela je Anđela Samardžić, koja je prije ovog uspjeha osvojila zlato na seniorskom Evropa kupu, te bronzu na Mediteranskim igrama u Oranu.

Aleksandra Samardžić je u kategoriji do 70 kilograma završila ispred predstavnice Ukrajine koja je aktuelna evropska juniorska prvakinja.

„Kada sam vidjela žrijeb nadala sam se da mogu proći do finala, iako je bilo veoma naporno raditi pet borbi u danu. Prve četiri borbe pobijedila sam iponom, a finale je bilo izuzetno izazovno s obzirom na to da je u pitanju aktuelna evropska juniorska prvakinja iz Ukrajine. Radovala sam se meču jer je predstavljao dobru priliku da vidim kako stojim sa djevojkama koje su u samom svjetskom vrhu. Mislim da sam pametno i taktički odradila meč, te na kraju osvojila zlato. Veoma sam zadovoljna i sretna“, istakla je Aleksandra Samardžić.

Njihov trener Branislav Crnogorac izrazio je ponos zbog ostvarenih uspjeha: „Ovo je druga titula univerzitetske evropske prvakinje za Aleksandru Samardžić. Zvuči nevjerovatno, ali zato nije manje istinito, Aleksandrine vitrine krase 11 evropskih medalja, svjetska, olimpijska za mlade i dvije zlatne evropske univerzitetske medalje. Dakle uistinu bosanskohercegovačka sportska heroina“. Govoreći o Anđeli Samardžić i njenom uspjehu, Branislav Crnogorac ističe da je na ovaj način Anđela izborila titulu evropske univerzitetske prvakinje. „Ovim je Anđela potvrdila svoju evropsku klasu i još jednom naglasila njenu svjetlu sportsku budućnost“, naglasio je Branislav Crnogorac, te podsjetio da je Anđela nedavno na seniorskom Evropa kupu osvojila 1. mjesto, te da je na XIX Mediteranskim igrama u Oranu bila brončana.

Svoj nastup imali su i Toni Miletić koji je ostvario dvije pobjede, Domagoj Marić koji je ostvario jednu pobjedu i Srđan Ajvaz koji je ostao bez plasmana.

Sa takmičarima su bili treneri i članovi džudo tima Branislav Crnogorac, Vjeko Miletić i Majo Ćeško.

Univerzitet u Sarajevu i rektor prof. dr. Rifat Škrijelj će u septembru upriličiti prijem za studentice Univerziteta u Sarajevu Anđelu i Aleksandru Samardžić.

Čestitamo na izvanrednom uspjehu!

1