SARAJEVO INNOVATION SUMMIT 2022 | Najveći regionalni summit o inovacijama 01.12. u Sarajevu

SARAJEVO INNOVATION SUMMIT 2022 | Najveći regionalni summit o inovacijama 01.12. u Sarajevu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo u saradnji sa Misijom USAID u Bosni i Hercegovini, organizuju peti Sarajevo Innovation Summit, koji će biti održan 01. decembra/prosinca 2022. u Vijećnici.

U fokusu Sarajevo Innovation Summit-a 2022 je najaketuelnija tema današnjice – energetska i klimatska kriza. Danas živimo u vremenu tzv. triple C krize – one uzrokovane COVID-19 (Covid), klimatskim promjenama (engl. climate change) i konfliktom (engl. conflict) što čini proces donošenja odluka i kreiranja politika u svim područjima veoma izazovnim. Ovogodišnji Summit nastoji ponuditi održiva razvojna rješenja na neke od najvećih izazova današnjice kada su energija i klimatske promjene u pitanju.

Summit 2022 će otvoriti dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. Jasmina Selimović i direktorica Misije za međunarodni razvoj pri USAID-u u Bosni i Hercegovini gospođa Courtney Chubb, a prisutnima će se obratiti i premijer Kantona Sarajevo gospodin Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić, direktor Friedrich Ebert Stiftung ureda u Sarajevu dr. Ralf Melzer, te idejni tvorac i osnivačica Sarajevo Innovation Summit-a  prof. dr. Amila Pilav-Velić.

Keynote govornici Summit-a 2022 će biti dr. Steven S. Burns, direktor energetike i infrastrukture u Uredu za Europu i Euroaziju u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Andrej Gajić, naučnik National Geographic-a i Počasni ambasador Mediteranskog mora; Snježana Kopruner, Direktorica GS-TMT d.o.o. Travnik BiH.

Učesnici panel sesije pod nazivom „THE ENERGY AND CLIMATE UNCERTAINTY: THE SEARCH FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT SOLUTIONS“ su: Dr Djerdj Horvat, Fraunhofer Institut Njemačka; Mak Kamenica, USAID EPA; Stefka Slavova, Vodeća ekonomistica pri Svjetskoj Banci; Edin Zametica, DERK;  Naida Taso, Evropska energetska zajednica.

Sarajevo Innovation Summit je najveći regionalni događaj o inovacijama u ovom dijelu Evrope, koji već petu godinu zaredom okuplja stručnjake, predstavnike poslovne zajednice, donosioce politika i entuzijaste koji dijele zajednički motiv – a to je kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo! Svake godine okuplja preko 300 učesnika iz cijelog svijeta, a govornici i predavači su najveći svjetski eksperti iz oblasti inovacija.

Summit je ove godine organizovan u okviru aktivnosti obilježavanja 70 godina postojanja Fakulteta, čime se želi dati doprinos društvenoj zajednici.