Predavanje “Artistic Collaboration through Musical Theatre Creation and Performance”

Akademija scenskih umjetnosti

U utorak 5. marta 2024. godine u 15 sati u sali Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu održat će se predavanje pod nazivom “Artistic Collaboration through Musical Theatre Creation and Performance”, koje tematski obrađuje umjetničku saradnju u muzičkom teatru od ideje do izvedbe. Predavanje će održati prof. dr. Ryan T. Nelson, predavač na odsjeku za teatar na Northwestern Univerzitetu (USA), muzički supervizor Marriott teatra u Chicagu, te osnivač i  izvršni direktor internacionalne organizacije za muzički teatar “Broadway Across Borders”.

Predavanje će trajati 90 minuta i može biti od koristi za sve studente Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Cilj ovog predavanja je prezentirati proces nastanka predstave u muzičkom teatru prvenstveno studentima umjetničkih akademija, budućim glumcima, pjevačima, producentima, dizajnerima, te svim zainteresiranim, čije se umjetničko i profesionalno djelovanje može vezati za muzički teatar/mjuzikl.  

Ovo predavanje je nastavak dugogodišnje saradnje prof. dr, Ryan T. Nelsona sa Univerzitetom u Sarajevu nakon niza radionica  pod nazivom “How to act a song” koje je održao u saradnji sa Odsjekom za glumu Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, a u kojima su aktivno učešće uzeli i studenti drugih umjetničkih akademija iz Bosne i Hercegovine. Najavljeno predavanje, kao i sve dosadašnje radionice, sastavni su dio projekta BH Broadway koji je nastao kao program kulturne razmjene pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa renomiranim američkim umjetnicima iz oblasti muzičkog teatra. Ovo je  i početak saradnje Univerziteta u Sarajevu i Northwestern Univerziteta (USA).

Više informacija možete dobiti na:

https://communication.northwestern.edu/faculty/ryan-nelson.html