Potpisan Ugovor o saradnji između Muzičke akademije UNSA i Muzičke akademije "Ferenz Liszt" u Budimpešti

Potpisan Ugovor o saradnji između Muzičke akademije UNSA i Muzičke akademije "Ferenz Liszt" u Budimpešti

Dekan Univerziteta u Sarajevu - Muzičke akademije prof. mr. Ališer Sijarić i potpredsjednik Muzičke akademije "Ferenz Liszt" Dr Csaba Kutnyánszky potpisali su bilateralni ugovor o saradnji između Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Muzičke akademije "Ferenc Liszt" u Budimpešti. Navedeni ugovor osnova je za razvoj interinstitucionalne umjetničke i nastavne saradnje te predviđa mobilnosti osoblja i studenata koja će se realizirati kroz program Erasmus+.

Muzička akademija "Ferenc Liszt" (mađarski: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, često skraćeno kao Zeneakadémia, "Liszt Academy") je muzički univerzitet koji jedinstvenu slavu duguje činjenici da ga je 14. novembra 1875. godine u Budimpešti osnovao Franz Liszt. Akademija je stoga i dom Kolekcije/Muzeja Liszt, koji sadrži niz vrijednih knjiga i rukopisa koje joj je Franz Liszt zavještao.

Akademija Franz Liszt je bastion muzičkog obrazovanja, nauke i umjetnosti u Mađarskoj, sa programima na sva tri ciklusa studija. Njena čuvena koncertna dvorana može se pohvaliti akustikom bez premca te je postala legendarno koncertno mjesto. Od njene rekonstrukcije 2013. godine, ustanova se bavi nezavisnom profesionalnom organizacijom koncerata te je stekla globalnu reputaciju i ne samo kao univerzitetski, nego i kao koncertni centar. 2016. godine dobila je oznaku Zaštitnika evropske baštine za svoju izuzetnu ulogu na evropskoj muzičkoj sceni, za očuvanje evropske tradicije, kreativnost i otvorenost dostojnu duha Franza Liszta, kao i za njenu dinamičnu aktivnost koja izvire iz dualnosti djelatnosti univerziteta i koncertnog centra. Posebnu pažnju u svojim aktivnostima Akademija posvećuje savremenoj muzici, kroz djelatnost niza rezidentnih ansambala. U njoj je smješten i studio AVISO, nastao u saradnji između vlada Mađarske i Japana u obezbjeđivanju opreme za snimanje zvuka i obuke za studente.

Više na https://zeneakademia.hu.