Objavljen PAVE istraživački izvještaj o kumulativnim ekstremizmima na Zapadnom Balkanu

Objavljen PAVE istraživački izvještaj o kumulativnim ekstremizmima na Zapadnom Balkanu

Izvještaj o kumulativnim ekstremizmima na Zapadnom Balkanu obuhvata nalaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova.Izvještaj su napisali profesori i saradnici Univerziteta u Sarajevu.

Ovdje se “kumulativni ekstremizam”, jedan od ključnih inovativnih teorijskih koncepata PAVE projekta, testira u odnosu na empirijsku stvarnost na Zapadnom Balkanu, pokazujući kako se naslijeđe ratova 1990-ih materijalizira u široko institucionaliziranoj etničkoj segregaciji. Nekompatibilni narativi o prošlosti manifestiraju se u polarizaciji mišljenja i antagonističkim ekstremističkim ideologijama koje se hrane samoviktimizacijom, kao i isključivanjem i distanciranjem „drugih“. U isto vrijeme, izgledi za otpornost na radikalizaciju postoje u provedbi djelotvornog rada organizacija civilnog društva, poboljšanom obrazovanju i pozitivnoj ulozi vjerskih lidera.

Šta je PAVE projekat?

1EU istraživački projekat PAVE (Preventing and Addressing Violent Extremism through Community Resilience) ima za cilj da se pozabavi globalnim pitanjem radikalizacije kroz ispitivanje temeljnih uzroka i pokretačkih faktora.

Preuzmite publikaciju [na engleskom jeziku]:

https://pave-project.eu/publications/PAVE_870769_D3.1_publication_layout.pdf

Website: https://www.pave-project.eu/