NUBBiH: Promovisana knjiga "Zrake Uskrsa"

NUBBiH: Promovisana knjiga "Zrake Uskrsa"

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, sada već tradicionalno, nastavlja sa svojom izdavačkom djelatnošću koja je posvećena praznicima.

U prostorijama Biblioteke promovisana je knjiga „ZRAKE USKRSA“ iz edicije „Memoria Bosniaca“. Knjigu, tj. izbor književnih tekstova o Uskrsu su priredile bibliotekarke mr. Anja Mastilović, viši bibliotekar i Viktorija Martinčević-Huseinčehajić, viši bibliotekar.

Promotori novog izdanja NUBBiH su bili fra Mile Babić, ddr., profesor Franjevačke teologije Sarajevo i prof. dr. sc. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakultet Univerziteta u Sarajevu i dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH.

Nakon veoma zapaženih knjiga o Bajramu („Bajram ide…“, NUB, Sarajevo, 2014.) i Božiću („Božić, božić bata“, NUB Sarajevo 2020.) pripremljena je knjiga o katoličkom Uskrsu u književnosti. Nova knjiga se može čitati i kao nastavak „bajramske knjige“ i „božićne knjige“ jer se i ona bavi prazničnom književnošću. U knjizi „Bajram ide…“ po prvi put je na jednom mjestu sakupljena ramazansko-bajramska književnost, u knjizi „Božić bata“ po prvi put na jednom mjestu je sakupljena književnost ispisana povodom pravoslavnog praznika Božića, te sa knjigom Zrake Uskrsa, na jednom mjestu su sakupljena književna djela o najvećem katoličkom prazniku.

Uzimajući u obzir činjenicu da su vjerski praznici važan dio ljudskog života i, kako osobnog tako i kolektivnog identiteta, istraživanje je obuhvatilo književne tekstove o katoličkom Uskrsu na jezicima naroda BiH. Osim književnih tekstova, knjiga uključuje legende, etnografske zapise i crteže jaja koja se tradicionalno boje za Uskrs u Bosni i Hercegovini.

Tekstovi pripadaju različitim književnim žanrovima, kao što su proza, poezija, drama… Mnogo je autora kojima su vjerski praznici bili inspiracija da napišu priču, pjesmu ili pismo. Neki od zastupljenih autora su Antun Branko Šimić, Silvije Strahimir Kranjčević, Ivan Goran Kovačić, August Šenoa, Selma Lagerlöf i mnogi drugi.

U pripremi ovoga izdanja su učestvovali: glavni i odgovorni urednik, dr. Ismet Ovčina, urednica Adisa Žero, bibliotečki savjetnik, mr. Ahmed Isanović i Marija Dumenčić, bibliotekar.

Recenzenti ovog izdanja su akademkinja prof. dr. sc. Ljerka Ostojić i prof. Mate Grbavac.

Ilustraciju „Sretan Uskrs“ na naslovnoj strani i u tekstu na bosančici je kreirao bh. kipar, dr. Adis Elias Fejzić (Addis).

Knjigu je grafički priredio Eldin Hodžić.

Fra Mile Babić je u svom obraćanju čestitao bibliotekarkama da su na znanstven način priredile knjigu Zrake Uskrsa. „U predgovoru je dr. Ovčina rekao da je knjiga Zrake Uskrsa treća knjiga koju je objavila NUBBIH o velikim blagdanima. U uvodnom slovu su Anja i Viktorija napisale da je Uskrs glavni kršćanski blagdan i da veliki blagdani u našim religijama šalju ljudima zraku nade, zraku života i zraku vjere. Anja i Viktorija su pronašle prave autore i prave tekstove.

Prof. dr. sc. Darko Tomašević je svoj govor počeo riječima: „Zašto volimo blagdane? – lijepo pitanje i lijep odgovor koji je dan u uvodu ove knjige. Odgovor je: jer su potrebni našoj duhovnosti, jer su simbol zajedništva. Ali možda bi mogli postaviti i pitanje: Zašto trebao blagdane? Čovjek je spoj duha i tijela. (…) blagdane ne samo da volimo; nego bez njih ne bi mogli živjeti; bez njih bi se osušili, uvenuli, uginuli!“

Posebni interes NUBBiH je promovisanje naslijeđa koje svjedoči otvorenost, povezanost, isprepletenost i heterogenost zajednica, kultura i naroda kao integrativnih i obogaćujućih procesa – rekao je dr. Ovčina.

Edicija „Memoria Bosniaca“ će ovom knjigom biti obogaćena upravo za bosansko-hercegovačko kulturno i duhovno naslijeđe, što i jeste misija NUBBiH i ove edicije.

NUBBiH: Promovisana knjiga "Zrake Uskrsa"
NUBBiH: Promovisana knjiga "Zrake Uskrsa"
NUBBiH: Promovisana knjiga "Zrake Uskrsa"
NUBBiH: Promovisana knjiga "Zrake Uskrsa"