Gostujuća profesorica na MAS UNSA: LIDIJA STANKOVIĆ (klavir / FMU Beograd / 13-17.12.2021.)

Lidija Stanković

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje Lidije Stanković, redovne profesorice klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U periodu od 13. do 17. decembra 2021, prof. Stanković će na Muzičkoj akademiji voditi majstorsku radionicu za studente klavirskog odsjeka, kao i predstaviti svoju klasu koncertom studenata FMU Beograd koji će se održati na Muzičkoj akademiji u utorak 14.12.2021 u 19 sati. Radionica je otvorena za javnosti u skladu s epidemiološkim mjerama.

Lidija Stanković je studije klavira završila na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada između ostalih dvije Oktobarske nagrade, nagrade Emil Hajek i Prešernove nagrade. Laureat je međunarodnih takmičenja u Senigaliji i Strezi. Održala je brojne recitale i koncerte sa Beogradskom, Zagrebačkom i Slovenačkom filharmonijom, Simfonijskim oprekstrom RTV Ljubljana, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, orkestrom RTV Brisel, Novosadskim kamernim orkestrom, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, sa Gudačima Svetog Đorđa... Kao solista i kamerni muzičar gostovala je u Italiji, Belgiji, Austriji, Francuskoj, Holandiji, Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Veliki dio svog repertoara snimila je za radijske i TV kuće ovih zemalja.

Pedagoškim radom bavi se na FMU u Beogradu od 1989. Sada je u zvanju redovnog profesora. Bila je član žirija na mnogobrojnim takmičenjima, među kojima su "Isidor Bajić”, "Dr. Vojislav Vučković”, "Davorin Jenko’’, "Shopin fest’’, "EPTA’’, kao i na nacionalnom takmičenju mladih pijanista Slovenije 2012. i 2014. godine. Osam godina za redom vodila je majstorsku radionicu u okviru manifestacije "Panopticum Musicum“ u Novom Sadu. U njenoj klasi diplomiralo je dvadesetdevet studenata, jedanaest je magistriralo, šest završilo specijalističke studije, a jedan doktorat. Mnogi od njih se uspešno bave muzikom kao izvođači i predavači na srednjim i visokoškolskim ustanovama.

Decembra 2017. godine dodijeljena joj je Velika plaketa sa poveljom Univerziteta umetnosti u znak priznanja za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta muzičke umetnosti i Univerziteta umetnosti.

Gostovanje prof. Stanković u Sarajevu realizira se u kontinuitetu saradnje Muzičke akademije UNSA s Fakultetom muzičke umjetnosti u Beogradu, u okviru programa Erasmus+.