73 GODINE RADA I RAZVOJA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Svečani decembarski dani Univerziteta u Sarajevu
73 GODINE RADA I RAZVOJA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Drugi decembar 1949. godine ostat će trajno zapisan kao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Sada već prije pune 73 godine, na taj dan osnovan je prvi univerzitet u našoj domovini.

 

Osnivanje Univerziteta u Sarajevu značilo je prekretnicu u ekonomskom, općedruštvenom i kulturnom razvoju Bosne i Hercegovine. Bio je to ogroman civilizacijski napredak u odnosu na stanje koje je bilo karakteristično za dotadašnje vrijeme. Opustošena zemlja koja je izašla iz Drugog svjetskog rata imala je svega 1000 visokoobrazovanih kadrova, dok je gotovo 80 posto njenog stanovništva bilo nepismeno. 

 

Početak rada Univerziteta u Sarajevu sa sobom je donio novi pristup naučnim procesima koji su iz temelja promijenili shvatanje problema života i rada kao i razvoja svih potencijala bosanskohercegovačkog društva. Za vrlo kratko vrijeme, na fakultetima, akademijama i naučnim institutima, nastajala su djela trajne vrijednosti koja su mijenjala paradigmu bosanskohercegovačkog društva. Upravo, zahvaljujući naučnoistraživačkom radu Univerziteta u Sarajevu u dosta kratkom vremenskom intervalu, iškolovali su se vrhunski inženjeri, ljekari, profesori i umjetnici čiji su rad i djelovanje u nekim segmentima prevazilazili tadašnje evropske i svjetske standarde. To potvrđuje i činjenica da je naša industrija sa sopstvenim kapacitetima bila kadra proizvoditi najsofisticiranije industrijske komponente kao što su dijelovi za NASA-ine svemirske letjelice i separatori za nuklearne centrale.

 

Nakon brojnih iskušenja kroz koje je Univerzitet u Sarajevu prolazio kroz svoje postojanje zajedno sa svojim gradom i svojom zemljom, kao što su različite reforme, promjena društveno-političkog uređenja, ratna dešavanja u toku agresije i mnogi drugi izazovi, danas opet predstavlja glavni generator razvoja našeg društva. Na svoj 73. rođendan nastavljamo kreirati inspirativno i atraktivno okruženje za učenje, istraživanje i umjetnički rad čime ostvarujemo svoju osnovnu misiju, a to je prosperitet i progres društva. 

 


73. godišnjicu Univerziteta obilježit će brojni događaji u okviru Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu: svečana promocija diplomanata i magistranata, promocija doktora nauka UNSA, promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, dodjela počasnog doktorata dr. Edmondu Offermannu, dodjela priznanja Ambasador Univerziteta Ismailu Abu al-Bandori, kreativna umjetnička radionica, simpozij „Muzika u društvu“, završni koncert muzičkog kampa za mlade virtuoze, te dodjela nagrada za naučni/umjetnički rad akademskog i naučnoistraživačkog osoblja Univerziteta u Sarajevu.