Akademija likovnih umjetnosti UNSA | Izložba i promocija knjige "Emocija crte" autorice Amele Hadžimejlić

Akademija likovnih umjetnosti UNSA | Izložba i promocija knjige "Emocija crte" autorice Amele Hadžimejlić

Promocija knjige "Emocija crte" autorice Amele Hadžimejlić, profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, održat će se u srijedu, 25. septembra/rujna 2024. godine u 19:00 u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (Obala Maka Dizdara 3) kao dio istoimene izložbe koja će biti otvorena od 23. septembra/rujna do 3. oktobra/listopada.

Grafičarka i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Amela Hadžimejlić tačku po tačku, crtu po crtu, čitatelje i čitateljice vodi kroz povijest, imaginaciju i crtanje, predstavljajući crtu i crtež kao elementarnu ljudsku potrebu za izražavanjem, kao umjetnički impuls za velika djela, ali i kao potrebu da se zabilježi nešto u nama. Ako je, kako veli veliki Paul Klee, crta tačka koja je pošla u šetnju – onda nas autorica ove jedinstvene knjige pismom i slikom vodi u šetnju kroz svijet crteža.

Promotori knjige su prof. dr. Ibrahim Krzović, prof. dr. Edin Pobrić, prof. dr. Dubravka Pozderac-Lejlić i Ferida Duraković.

U okviru izložbe "Emocija crte" između 23. septembra/rujna i 3. oktobra/listopada2024. godine svakim radnim danom od 9.00 do 17.00 sati možete kupiti knjigu po promotivnoj cijeni i pogledati djela bosanskohercegovačkih akademskih grafičarki i grafičara:

Dževada Hoze, Salima Obralića, Halila Tikveše,Mirsada Konstantinovića Marine Finci, Admira Mujkića, Renate Papišta, Amera Hadžića, Danisa Fejzića, Denisa Haračića,  Edina Durmiševića,  Hasana Čakara, Ensara Hadžića, Miralema Brkića, Nande Agić, Salema Pezića i Taide Fitozović, kao i prezentaciju dizajna istoimene knjige grafičke dizajnerice Vanese Prodanović Durmišević.

Prema riječima prof. dr. Dubravke Pozderac-Lejlić, knjiga "Emocija crte" dr. Amele Hadžimejlić pažljivom i dobronamjernom čitatelju i pisma i slike razotkriva ono ‘kako’ a ne ‘što’, a time nudi i bolje poznavanje samoga čovjeka, ukoliko ovaj u sebi još uvijek zadržava nešto od djeteta – jer, riječima Maloga Princa: "Odrasli nikada ništa ne shvaćaju sami, a djecu zamara da im stalno daju objašnjenja".