Objavljeni naučni radovi iz oblasti veterinarske stomatologije

Objavljeni naučni radovi iz oblasti veterinarske stomatologije

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu zabilježio je novi uspjeh u oblasti veterinarske stomatologije, s objavom dva naučna članka u prestižnim časopisima, koji donose važne spoznaje o morfologiji zuba kod pasa. Članci pod nazivom "Position and Frequency of Lateral Canals in Carnassial Teeth of Dogs" i "Comparative Morphology of the Carnassial Teeth Root Canals in Mixed-Breed Dogs and German Shepherds" pružaju detaljne analize anatomskih struktura zuba pasa, sa značajnim implikacijama na praksu i unapređenje stomatoloških procedura u veterinarskoj medicini.

Prvi članak fokusira se na poziciju i učestalost lateralnih kanala kod karnazijalnih zuba pasa, dok drugi članak pruža usporednu morfološku analizu kanala korijena karnazijalnih zuba između mješanaca i njemačkih ovčara. Ovi radovi ne samo da unapređuju postojeće znanje u oblasti veterinarske stomatologije, već otvaraju i nove mogućnosti za dijagnostiku i tretman oralnih bolesti kod pasa. Objavljeni su u priznatim međunarodnim časopisima rangiranim u prvom kvartilu iz oblasti veterinarskih nauka prema Journal Citation Reportsu (JCR Q1, Impact factor 2.7 i 2.2), čime su domaći stručnjaci potvrdili svoj doprinos globalnoj veterinarskoj nauci.

Ovo istraživanje ima potencijal da unaprijedi zdravlje pasa i poboljša veterinarsku praksu u pogledu stomatoloških zahvata, te se očekuje da će naići na pozitivan prijem među stručnjacima i praktičarima u veterinarskoj zajednici.

Radovi su dostupni na sljedećim linkovima:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0034528824002510?via%3Dihub

https://www.mdpi.com/2076-2615/14/8/1138