Objavljena monografija „Prof. dr. sc. Faruk Selesković (1939 – 2003): lik i djelo“

Objavljena monografija „Prof. dr. sc. Faruk Selesković (1939 – 2003): lik i djelo“

Monografija o Faruku Seleskoviću, nekadašnjem profesoru Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, objavljena je povodom 20. godišnjice njegove smrti, u izdanju Saveza udruženja građana geodetske struke u Bosni i Hercegovini.

U svom dugogodišnjem nastavnom, naučnom i stručnom radu, prof. dr. sc. Faruk Selesković ostavio je neizbrisiv trag, dajući neizmjeran doprinos razvoju geodezije kao nauke i stručne djelatnosti, akademskom obrazovanju naraštaja geodetskih, građevinskih i arhitektonskih stručnjaka. Kao istaknuti profesor i vrsni pedagog, mnogo je učinio na razvoju i promociji Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Naročito bitnu ulogu imao je na svom matičnom Odsjeku za geodeziju, kojeg je znatno unaprijedio i kojim je uspješno rukovodio dugi niz godina. Visoko cijenjen i poštovan, ne samo kao profesor već i kao osoba sa izraženim rukovodnim sposobnostima, u više navrata je obavljao veoma važne funkcije. Među njima treba svakako naglasiti funkcije prodekana i dekana Građevinskog fakulteta u Sarajevu te rektora i prorektora Univerziteta u Sarajevu. Posebno je važno istaći da je u najizazovnijem razdoblju historije Univerziteta u Sarajevu, tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva, prof. Selesković pokazao izuzetnu vodeću ulogu kao rektor Univerziteta, najveće i najznačajnije naučne i visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. Najzaslužniji za internacionalizaciju Univerziteta obzirom da je nesebično i uporno radio na planu međunarodnih aktivnosti koje su obuhvatile razvoj međunarodnih odnosa s partnerskim ustanovama u svijetu, poticanje mobilnosti studenata, nastavnika i nenastavnoga osoblja te sudjelovanje u međunarodnim programima i projektima s područja visokog obrazovanja. U teškom poslijeratnom razdoblju je zahvaljujući profesoru Seleskoviću mnogo urađeno na konsolidaciji ratom pogođenog Univerziteta, kroz osiguranje znatne pomoći prijatelja iz inostranstva. Treba istaći i njegovu istrajnu i zadivljujuću borbu za očuvanje autonomije Univerziteta, koja je ostavila trajni pečat u njegovoj historiji.

Kroz ovu monografiju je detaljno izložen životni put Faruka Seleskovića, velikog profesora, kosmopolite, poliglote, humaniste i aktiviste koji je ostavio dubok trag ne samo na geodetskoj, već i ukupnoj naučno-istraživačkoj, visokoobrazovnoj i sveukupnoj društvenoj sceni Bosne i Hercegovine.