Održana 71. generalna skupština Međunarodne asocijacije studenata veterine (IVSA)

Soraja Kučlar, studentica V godine VFS

Od 17. do 27. jula 2022. godine, u Sao Paolu, na Fakultetu veterinarske medicine i životinjskih (animalnih) nauka održana je 71. generalna skupština Međunarodne asocijacije studenata veterine (IVSA).

Nakon skoro 15 godina, među 30 država čiji su predstavnici doputovali u Brazil, bila je i Bosna i Hercegovina. Našu državu je predstavljala Soraja Kučlar, studentica pete godine koja je hrabro otišla na drugi kraj svijeta kako bi predstavila Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, državna članska organizacija Međunarodne asocijacije studenata veterine je ponovo osnovana u februaru ove godine na inicijativu studenata treće godine Armana Hodžića, Maida Junuzovića i Kristijana Karamatića. Isti mjesec, na Simpoziju u Meksiku izglasano je da Bosna i Hercegovina obnovi svoje članstvo u IVSA-i.

Na Generalnoj skupštini su se pored glasanja o budućim odredbama i pravilima u radu IVSA-e, kao i prijemu novih zemalja članica u IVSA-u održavale radionice, seminari i zabave koji su bili odlična prilika da se upoznaju kolege širom svijeta i ostvare nove stručne i prijateljske veze.

Jedna od tačaka bila je i nominacija zemalja u kojima će se održavati buduće globalne manifestacije IVSA-e, a s ponosom vas možemo obavijestiti da je Bosna i Hercegovina kandidovana kao domaćin Generalne skupštine 2024. godine. Konačno glasanje domaćina za 2024. godinu će se izvrštiti u Ljubljani, Slovenija početkom iduće godine, gdje će predstavnici IVSA-e BiH zajedno s predstavnicima iz ostalih nominovanih zemalja predstaviti našu zemlju, kao i okviran plan za organizaciju Generalne skupštine.

Studenti članovi IVSA-e BiH shvatili su ovo ozbiljno te su pripreme za organizaciju već u toku.

Soraja Kučlar, studentica V godine VFS