Formiranje regionalne mreže fakulteta za upravu na Zapadnom Balkanu

Fakultet za upravu - pridružena članica Univerziteta u Sarajevu

Fakultet za upravu - pridružena članica Univerziteta u Sarajevu je inicirao formiranje regionalne mreže fakulteta za upravu i fakulteta sa programima za javnu upravu na području zemalja zapadnog Balkana te su u skladu s tim održani susreti svih regionalnih partnera koji uključuju i predstavnike iz Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, tokom 2023. godine. Ideja kreiranja regionalne mreže je da se povežu fakulteti u regiji kako bi se razmijenila iskustva i ideje te implementirali zajednički projekti koji se tiču javne uprave.

Krajem 2023. godine je, zajedno sa partnerima, pripremljen prijedlog projekta kako bi se prezentovali izazovi, mogućnosti i strategije za građane i javnu upravu okrenutu poslovnoj zajednici u svakoj od zemalja regije. Kao rezultat tog angažmana i pripreme prijedloga projekta, međunarodna organizacija “Fond za zapadni Balkan” je donio odluku o finansiranju regionalnog projekta koji će se implementirati tokom 2024. godine. Cilj projekta je da se omogući uspostava dijaloga između akademskih institucija, donosioca odluka, praktičara i istraživača sa područja zapadnog Balkana. Širi cilj je da se kreira prostor za razmjenu iskustava, znanja i inovativnih rješenja koji mogu pozitivno uticati na javne politike i prakse u administraciji u zemljama regije.

Prilikom implementacije projekta, Fakultet za upravu - pridružena članica Univerziteta u Sarajevu će sarađivati sa ostalim fakultetima u regiji, ali i sa relevantnim BiH institucijama te drugim partnerima čiji je rad vezan za javnu upravu. Krajem septembra mjeseca ove godine je planirana međunarodna konferencija koja će se održati u Sjevernoj Makedoniji, a na kojoj će rezultate rada i istraživanja prezentovati i delegacija Fakulteta za upravu iz Sarajeva. Kroz konferenciju će projekat imati i dodatne vrijednosti i uticaje na izazove u upravljanju, održivom ekonomskom razvoju i efektivnoj modernoj javnoj upravi u okviru zapadnog Balkana.