Mašinski fakultet UNSA partner u internacionalnom projektu organizacije master programa iz cirkularne ekonomije i bioekonomije

Mašinski fakultet UNSA partner u internacionalnom projektu organizacije master programa iz cirkularne ekonomije i bioekonomije

“AMOCEAB – Adrion Master On Circular Economy and BioEconomy” projekat finansiran od strane European INTERREG ADRION programa je oficijelno počeo 07. februara 2023.godine. U projektu sudjeluje osam evropskih univerziteta iz Jadransko-jonske regije, te dvije organizacije. Projekt koordinira Marche Politehnički Univerzitet (Italija), a partneri su: Alma Mater Studiorum – Univerzitet u Bolonji UNIBO (Italija), Tehnički univerzitet Kreta (Grčka), Agrikulturni Univerzitet Tirana (Albanija), Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Škola naprednih društvenih studija Nova Gorica (Slovenija), Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska), Tehnološko- metalurški fakultet Beograd (Srbija), Privredna komora FBiH (Bosna i Hercegovina), CAN Emilia-Romagna (Italija).

Polazeći od potrebe za poticanjem tematske veze između kružne ekonomije i bioekonomije, AMOCEAB projektom se nastoje podići specifične kompetencije u ovim područjima kroz uspostavu magistarskih studija u ovoj oblasti.

U kreiranju zajedničkih master studija iz oblasti cirkularne ekonomije i bioekonomije, ispred Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sudjeluje Katedra za procesnu tehniku i okolišno inženjerstvo, koja u kreiranju zajedničkih master studija sudjeluje sa grupom predmeta iz oblasti procesne tehnike i okolišnog inženjerstva.

  • BIOEKONOMIJA predstavlja novi model gospodarstva/privrede utemeljen na zamjeni proizvoda na bazi nafte i naftnih derivata proizvodima na bazi biomase. Budući da obradu proizvoda iz fosilnih goriva karakteriziraju visoke emisije CO2, prelazak na proizvode od biomase doprinosi dekarbonizaciji gospodarstva i klimatskoj neutralnosti.
  • CIRKULARNA EKONOMIJA predstavlja regenerativni ekonomski sistem u okviru kojeg se proizvodni resursi, otpad, emisije u vodu i zrak i gubici energije bitno umanjuju primjenom resursno efikasnih tehnika, zaokruživanjem- ponovnom upotrebom  sa ili bez dorade unutar industrijskog procesa ili produžavanjem energijskih i materijalnih ciklusa predajom otpadnog materijalnog toka drugom korisniku.

Katedra za procesnu tehniku i okolišno inženjerstvo Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu provela je istraživanje o profilu stručnjaka potrebnom za tržište rada u kontekstu razvoja cirkularne ekonomije i bio-ekonomije. Istraživanje je pokazalo veliki interes industrije i konsultantskih firmi za profilom stručnjaka koji imaju znanja u oblasti okolišnog inženjerstva i sposobnost za razvoj inovacija. Razvoj zajedničkog programa master studija planira se okončati u septembru 2023. godine.