Preminula je profesorica mr. Alma Suljević

 Preminula je profesorica mr. Alma Suljević

Preminula je profesorica mr. Alma Suljević

20.09.2024. godine napustila nas je naša draga kolegica, redovna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti i istaknuta bosanskohercegovačka umjetnica mr. Alma Suljević.

Nakon diplomskog studija na Odsjeku kiparstvo ALU kojeg završava 1986. godine u klasi profesora Alije Kučukalića, okončala je Postdiplomske studije na istom Odsjeku 1998. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu završila je i Postdiplomske studije iz Savremene filozofije. Na Akademiji likovnih umjetnosti radi u akademskom zvanju od 1997. godine, 2022. godine birana je u zvanje redovne profesorice na predmetima Likovna forma, Likovna forma trodimenzionalne umjetnosti – poetika prostora, te Forme u savremenim umjetničkim praksama.

Uz nastavni i pedagoški rad, profesorica Suljević ostvarila je izniman umjetnički opus, predstavivši se domaćoj i međunarodnoj publici kroz brojne samostalne i selektirane prestižne kolektivne izložbe. Posebno mjesto zauzima njezino umjetničko djelovanje tijekom ratnih godina u opkoljenom Sarajevu uz jasne poruke osude rata, te angažirani oblici savremenih umjetničkih praksi u posljednja tri desetljeća koji su proizišli kao odgovorna refleksija na brojna društvena pitanja.

Datumi ispraćaja i komemoracije bit će naknadno objavljeni.