Studijska posjeta Sveučilištu u Splitu i Agenciji za nauku i visoko obrazovanje Republike Hrvatske u okviru Erasmus+ projekta SMEQA

Studijska posjeta Sveučilištu u Splitu i Agenciji za nauku i visoko obrazovanje Republike Hrvatske u okviru Erasmus+ projekta SMEQA

Članovi tima Erasmus+ projekta SMEQA, Univerziteta u Sarajevu: prof. dr. Aleksandra Nikolić, prof. dr. Maida Čohodar-Husić, prof. dr. Samim Konjicija i Adnan Kafedžić, su okviru projektnih aktivnosti, od 2. do 4. jula 2024. godine, realizirali studijsku posjetu Sveučilištu u Splitu i Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske (AZVO). Cilj posjete bio je upoznavanje sa sistemom internog osiguranja kvaliteta Sveučilišta u Splitu i iskustvima u provođenju interne samoevaluacije, te vanjskim sistemom osiguranja kvaliteta i iskustvima u provođenju eksterne evaluacije AZVO-a.

Tokom posjete, predstavnici Sveučilišta u Splitu su prezentirali sistem unutarnjeg osiguravanja i unaprjeđivanja kvalitete, rezultate drugog ciklusa reakreditacije, follow-up aktivnosti i iskustva procesa pripreme za reakreditacijski proces na primjeru Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Također, naglasili su važnost sudjelovanja u projektima poput ERC projekta „SHExtreme“ za podizanje kvalitete visokoškolskih i znanstvenih ustanova.

Predstavnice AZVO-a su održale prezentacije o sistemu vanjskog osiguranja kvalitete u Hrvatskoj, zakonodavnom okviru i procedurama u kontekstu ESG standarda, različitim vrstama vanjskog vrednovanja i najčešćim izazovima u postupcima vanjskog vrednovanja. Predstavnice Sveučilišta u Mostaru su predstavile izvještaj o analizi sistema osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini.

Posljednjeg dana posjete, prezentirani su diseminacijski plan projekta, prijedlog vizualnog identiteta, plan upravljanja kvalitetom i instrumenti za monitoring kvalitete i rezultata tijekom projektnog ciklusa. Predstavnici Univerziteta u Zenici su pružili dodatna pojašnjenja za tehničku implementaciju projekta i dogovorili daljnji plan aktivnosti sa ostalim partnerima.

Projekat SMEQA, kojeg finansira Evropska komisija, koordinira Univerzitet u Zenici sa budžetom od 936.000 eura. U projektu učestvuje 18 institucija iz Bosne i Hercegovine i EU, uključujući Univerzitet u Sarajevu. Cilj projekta je uspostavljanje mehanizama za unaprjeđenje kvalitete u visokom obrazovanju u BiH kroz razumijevanje različitih evropskih pristupa akreditaciji studijskih programa. Tokom tri godine trajanja projekta, visokoškolske institucije iz BiH, nadležna ministarstva za obrazovanje, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH, te Agencija za akreditaciju VŠU RS će, zajedno sa partnerima iz Slovenije i Hrvatske, raditi na razvijanju modela akreditacije studijskih programa, jačanju ljudskih kapaciteta i unaprjeđenju saradnje između institucija uključenih u proces akreditacije. Poseban akcenat će biti stavljen na osnaživanje visokoškolskih institucija u BiH za razvijanje internih procedura za osiguranje kvaliteta.