Objavljena knjiga profesora Nevada Kahterana "The Bosnian and Herzegovinian Contribution to Transcultural Philosophy" u izdanju Cambridge Scholars Publishing

Objavljena knjiga profesora Nevada Kahterana "The Bosnian and Herzegovinian Contribution to Transcultural Philosophy" u izdanju Cambridge Scholars Publishing

Knjiga profesora Nevada Kahterana, The Bosnian and Herzegovinian Contribution to Transcultural Philosophy / Bosansko-hercegovački prinos transkulturalnoj filozofiji, u izdanju Cambridge Scholars Publishing objavljena je 5. jula/srpnja 2024. godine. Čestitamo!

Vidjeti za širu obavijest o tomu link na web-stranici Izdavača:

https://www.cambridgescholars.com/product/978-1-0364-0823-7.

ISBN: 1-0364-0823-X; ISBN13: 978-1-0364-0823-7

Release Date: 5th July 2024

Pages: 209

Price: £70.99

Ova kolekcija sadrži sedam poglavlja koja se fokusiraju na relevantne izvore koji uvode područje interkulturalnih i transkulturalnih studija u region Balkana, napose Bosne i Hercegovine, kao i prinose bosansko-hercegovačkih učenjaka iz različitih razdoblja i naroda uključujući medievalne, moderne i postmoderne trendove u bh. filozofiji.

Kroz čitavu studiju o bh. prinosima transkulturalnoj filozofiji, autor nastoji da osnaži već postojeće transkulturalne procese i stoljećima duge transkulturalne razmjene.

U ovim poglavljima, autor jednako tako nastoji nadalje razviti i povećati vrijednost napora u području transkulturalne filozofije i eo ipso, navigiranje bosansko-hercegovačkih kuturoloških razlikovnosti u današnjem svijetu.

 

Kratki CV autora

Nevad Kahteran je univerzitetski professor istočnjačke i komparativne filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, i bosanski je pionir u ovim područjima. Objavljuje naširoko u ovoj oblasti u formi knjiga, radova i prijevoda (vidjeti ORCID: https://orcid.org/0009-0003-2487-1337). Ranije je koristio Fulbrightov grant afiliran Sveučilištu Hawai’i-Mānoa u Honolulu (Fall semester 2006), afiliran sa East-West centrum i Odsjekom za filozofiju UH. Izabran je na dužnost potpredsjednika the “International Society for Comparative Philosophy toward World Philosophy” (CPWP’s Executive Committee with Prof. Bo Mou & Prof. Elizabeth Schiltz), u mandatu 2021.-2024. godine, a trenutno obnaša dužnost predsjednika (Upravni odbor CPWP, 1. juli/srpanj 2024. – 30. juni/lipanj 2027.) sa potpredsjenikom: prof. dr. Hongladarom, Soraj (Mahachula University, Thailand) i tajnicom: prof. dr. Schiltz, Elizabeth (College of Wooster, USA).