Održana dvodnevna edukacija za UNIGEM koordinatore/ice

Održana dvodnevna edukacija za UNIGEM koordinatore/ice

U četvrtak i petak, 30. i 31. maja, TPO Fondacija je organizovala dvodnevnu obuku i radionice za UNIGEM koordinatore/ice partnerskih univerziteta. Ovaj događaj, usmjeren na rješavanje ključnih pitanja u akademskom okruženju, uključivao je niz panela i diskusija koje su pružile značajne uvide i potakle saradnju među učesnicima/ama

Prvi dan bio je posvećen treningu pod nazivom “Sprečavanje seksualnog uznemiravanja”, koji je vodio dr. Edin Smajić.Trening je započet diskusijom o dostojanstvu na radnom mjestu, nakon čega je uslijedilo detaljno razmatranje uzroka i posljedica seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja. Učesnici/e su imali/e priliku da analiziraju konkretne slučajeve i raspravljaju o odgovarajućim reakcijama na seksualno uznemiravanje, dok je dr. Smajić pružio uvid u zakonske okvire i stvarne primjere kako bi ilustrirao ove izazove.

Tokom drugog dana održan je sastanak svih predstavnica/ka univerziteta iz Bosne i Hercegovine i regije, te dvije panel diskusije. Poseban akcent je stavljen na panel “Prenošenje dobre prakse”, koji se fokusirao na pravnu pomoć zaposlenicima/ama univerziteta, modeliranu prema uspješnim programima pomoći novinarima/kama. Ovu sesiju vodile su novinarke Elma Kazagić i Arijana Helać Saračević. Događaj je zaključen panel diskusijom na temu roda i nacionalizma. Ugledne panelistkinje činile su Nermina Mujagić, profesorica sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu; Borka Rudić, novinarka; Aida Ćorović aktivistkinja za ljudska prava; i Nadja Bobić, profesorica sa Univerziteta u Beogradu. Ova diskusija je pružila vrijedne uvide i potaknula dijalog među učesnicima/ama, naglašavajući važnost međusobne podrške i zajedničkog djelovanja protiv sveprisutnijih antirodnih izazova.

Trening koji je organizovan putem UNIGEM projekta bio je ključan za opremanje univerzitetskih koordinatora potrebnim znanjem i alatima za borbu protiv seksualnog uznemiravanja i pružanje adekvatne podrške zaposlenicima/ama. Promovišući dijalog i razmjenu najboljih praksi, UNIGEM projekat nastavlja predvoditi inicijative za stvaranje sigurnijeg i dostojanstvenijeg radnog okruženja u akademskim institucijama.

Održana dvodnevna edukacija za UNIGEM koordinatore/ice
Održana dvodnevna edukacija za UNIGEM koordinatore/ice
Održana dvodnevna edukacija za UNIGEM koordinatore/ice