Nova knjiga u ediciji Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju UNSA: "Biomarkeri u genotoksikologiji i citotoksikologiji"

Nova knjiga u ediciji Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju UNSA: "Biomarkeri u genotoksikologiji i citotoksikologiji"

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je u Biblioteci INGEB-a objavljena nova knjiga pod naslovom: Biomarkeri u genotoksikologiji i citotoksikologiji, autora Anje Haverić, Sanina Haverića, Maide Hadžić Omanović, Irme Durmišević, Tamare Ćetković Pećar i Lejle Čaluk Klačar.

Izvod iz recenzije:
“Knjiga pod naslovom „Biomarkeri u genotoksikologiji i citotoksikologiji“ autora Anja Haverić, Sanin Haverić, Maida Hadžić Omanović, Irma Durmišević, Tamara Ćetković Pećar i Lejla Čaluk Klačar kao izvorni znanstveni rad predstavlja pouzdan izvor za korištenje odabranih biomarkera i metoda iz područja citotoksičnosti i genotoksičnosti s opisom testova i eksperimentalnih procedura za njihovu primjenu.
Sama knjiga, sastoji se od tri veće cjeline (1. Uvoda, 2. Modela u cito- i genotoksikologiji i 3. Odabranih testova za procjenu mutagenosti, genotoksičnosti i citotoksičnosti). Nadalje, tri cjeline su podijeljene na veći broj poglavlja te na više od 200 stranica donose prikaz najaktualnijih biomarkera i metoda koje se danas koriste u genetičkoj i okolišnoj toksikologiji. Knjiga vrlo jasno objašnjava temeljne pojmove i donosi definicije važne za opće razumijevanje citotoksikologije i genotoksikologije. Nakon uvodnog djela, ostatak knjige donosi vrlo detaljan pregled modela i testova koji se koriste za procjenu mutagenosti, citotoksičnosti i genotoksičnosti. U knjizi su pokazani svi relevantni modeli ali i metode koje se koriste u aktualnim istraživanjima u brojnim laboratorijima. Metode su vrlo jasno opisane te su za njih dani vrlo detaljni protokoli koji omogućavaju provedbu metoda i njihovu ponovljivost. Knjiga je pisana na jasan, a opet stručan način kako bi ju mogli koristiti iskusni znanstvenici ali i razumjeti oni koji tek ulaze u navedenu problematiku. Također, na knjigu možemo gledati i kao na svojevrsni udžbenik koji može koristiti studentima na fakultetu ali i doktorandima i mlađim znanstvenicima kojima ovakva knjiga može olakšati razumijevanje određene problematike i rada u laboratoriju iz navedenog područja. Osim znanstvenika iz BiH, knjiga će siguran sam biti korisno štivo i za studente i znanstvenike iz okolnih zemalja istog i/ili sličnog govornog područja jer na znanstveni i vrlo aktualan način pokriva metodologiju rada u području toksikologije.” Dr. sc. Goran Gajski, naučni savjetnik, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska.

Link za download