UNIGEM: Objavljen video materijal „Kakva je žena?“ u kreaciji studentice Lejle Mešanović

UNIGEM: Objavljen video materijal „Kakva je žena?“ u kreaciji studentice Lejle Mešanović

U martu 2024. godine studentica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Mešanović iz Ilijaša održala je niz aktivnosti u okviru projekta Uvođenje rodno osvještenih politika u visoko obrazovanje – UNIGEM.

Svoj mini projekat Lejla je započela prikazivanjem filma „Girl Rising“ učenicima/ama Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu. Film govori o devet djevojaka iz devet zemalja: (Sierra Leone, Haiti, Etiopija, Afganistan, Peru, Egipat, Nepal, Indija i Kambodža). Svaka je djevojka imala svoju priču koju je napisao pisac iz njezine zemlje. Njihove priče odražavaju njihove borbe da prevladaju društvene i kulturne barijere.

Druge aktivnosti bile su radionice o ženama koje mijenjaju svijet, također namijenjena učenicima/ama SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i radionica o nasilju nad ženama i femicidu koje je predvodila prof. dr. Sanela Bašić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Radionice i prikaz filma poslušalo je preko 50 učenika i učenica.

Kao završnu aktivnost promocije tematike rodne ravnopravnosti Lejla je kreirala video materijal na temu „Kakva je žena?“, a cijeli snimak je dostupan na linku: https://www.youtube.com/watch?v=IPcHXV00LOc

Navedene aktivnosti su podržane u okviru projekta UNIGEM, od strane TPO Fondacije i Univerzitetskog Gender resursnog Centra Univerziteta u Sarajevu.