Poziv | Okrugli sto "Perspektive industrijskog naslijeđa"

Poziv | Okrugli sto "Perspektive industrijskog naslijeđa"
Datum događaja
15
Dec

Univerzitet u Sarajevu – Pedagoški fakultet i NK ICOMOS u BiH sa zadovoljstvom najavljuju održavanje okruglog stola:

„Perspektive industrijskog naslijeđa“

15. decembar 2023. u 9:30h
Studio urbanog dizajna Sarajevo, Vrazova 3

 

Dok međunarodne organizacije za zaštitu spomenika danas pokušavaju pronaći odgovor kako očuvanje kulturne baštine može potaknuti klimatske akcije, te promoviraju ulogu baštine kao pokretača održivog razvoja, pojedine zemlje u regionu ne prepoznaju značaj industrijskog naslijeđa koje predstavlja neupitne dokaze o procesu industrijalizacije, najveće ekonomske i društvene revolucije u historiji čovječanstva. Ova kulturna kategorija ostaje zanemarena. Njene historijske, društvene, naučne i estetske vrijednosti i dalje nisu prihvaćene od javnosti, službenih politika i konzervatorskih organizacija, kao sastavni dio kulturne tradicije, o čemu svjedoči i trenutna lista nacionalnih spomenika BiH. Rušenje jednog od najznačajnijih industrijskih spomenika, Električne centrale u Sarajevu, zahtijeva da akademska javnost hitno djeluje na isticanju značaja i vrijednosti ove kulturne baštine.

Okrugli stol okupit će profesionalce i znanstvenike iz zemalja regiona s kojima BiH dijeli dio zajedničke industrijske prošlosti. Osnovni cilj je uspostava što kvalitetnije saradnje i povezivanja na polju razmjene iskustava i znanja u oblasti zaštite industrijskog naslijeđa.

Planirana akademska rasprava je prvi korak u bosanskohercegovačkoj javnoj percepciji ovog značajnog naslijeđa kao dijela nacionalne i univerzalne baštine.

Svi zainteresovani koji žele pratiti online rad Okruglog stola molimo da pošalju prijavu na mail: industrijanaslijede23@gmail.com, kako bi dobili pristupni link.

1