UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održan 10. međunarodni simpozij „Nove tehnologije u sportu 2017“




Održan 10. međunarodni simpozij „Nove tehnologije u sportu 2017“


U organizaciji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine i Univerzitetom u Travniku, te uz sufinansiranje obezbijeđeno od Centralno-evropske inicijative, u Sarajevu je 13. i 14. oktobra 2017. godine uspješno održan 10. međunarodni simpozij „Nove tehnologije u sportu 2017“ pod nazivom Poduzetništvo i biznis u sportu.

Simpoziju je prisustvovalo 150 studenata iz Evrope, regije i Bosne i Hercegovine, te više od 50 stranih, regionalnih i bosanskohercegovačkih predavača i stručnjaka u polju sporta, poduzetništva i menadžmenta. U sklopu oficijelnog dijela konferenciji su prisustvovali i mnogobrojni zvaničnici, među kojima i državni ministar komunikacija i prometa mr. sc. Ismir Jusko, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, premijer Kantona Sarajevo mr. sc. Elmedin Konaković, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo prof. dr. Elvir Kazazović i dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Safet Kapo, koji je i zvanično otvorio ovogodišnji međunarodni simpozij NTS 2017.

U okviru oficijelnog dijela predsjednik organizacionog komiteta „Nove tehnologije u sportu“ prof. dr. Izet Rađo dodijelio je priznanja za internacionalizaciju i izuzetan doprinos promociji međunarodnog simpozija NTS rektoru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifatu Škrijelju, premijeru mr. sc. Elmedinu Konakoviću, ministru prof. dr. Elviru Kazazoviću, prof. dr. Dušku Bjelici (Univerzitet u Crnoj Gori), prof. dr. Milovanu Bratiću (Univerzitet u Nišu), prof. dr. Ireni Valantine (Univerzitet sporta u Litvaniji) i prof. dr. Sebastianu Kaiseru (Univerzitet u Heilbronnu).

Također, dr. Nihad Selimović (Univerzitet u Travniku) dodijelio je priznanje za saradnju i odlično partnerstvo dviju institucija prof. dr. Safetu Kapi, dekanu Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, a prof. dr. Duško Bjelica je dodijelio plaketu za uspješnu saradnju prof. dr. Izetu Rađi.

Nakon oficijelnog dijela uslijedio je motivacioni govor državnog ministra mr. sc. Ismira Juske, kojem se na kraju pridružio i sin Danin Jusko, najmlađi alpinista (12 godina), koji je osvoji najveći vrh Evrope Mont Blanc. U skladu sa izvrsnim sportskim rezultatima te izraženim sportskim duhom, predsjednik organizacionog odbora NTS prof. dr. Izet Rađo dodijelio je nagradu ministru mr. sc. Ismiru Juski i njegovom sinu Daninu.

Potom su uslijedile studentske prezentacije koje su imale za cilj da sve učesnike, studente konferencije informiraju pobliže o samim programima razmjene studenata, među kojima i o vodećem evropskom programu razmjene, Erasmus+ mobility. Svaka grupa studenata, Bosna i Hercegovina, Austrija, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija, iznijela je svoje Erasmus+ iskustvo, iskustvo volonterizma te ostala iskustva internacionalnog tipa.

Prvi dan konferencije završio se predavanjima renomiranih profesora iz Evrope i regije te promocijom triju knjiga: Projektni menadžment: Od ideje do realizacije, autora prof. dr. Izeta Rađe i doc. dr. Dine Mujkića, Institucionalni okviri menadžmenta u sportu, autora prof. dr. Izeta Rađe i prof. dr. Almira Mašale, Menadžment sportskih organizacija: Kako organizovati sportski klub, autora mr. sc. Nedžada Vuka, prof. dr. Harisa Alića i prof. dr. Ekrema Čolakhodžića. 

Drugi dan konferencije, održan u subotu 14. oktobra, nastavljen je predavanjima profesora i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, a završen je studentskim poster-prezentacijama na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.

U okviru konferencije organizirane su brojne aktivnosti posebno za studente goste, među kojima je bila i posjeta Vijećnici grada Sarajeva, a u sklopu dodatnih aktivnosti za predavače i stručnjake iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope organiziran je sastanak u kabinetu gradonačelnika grada Sarajeva, s ciljem podrške u uspostavljanju međunarodne saradnje i razvoja u oblasti sporta i turističko-sportskih aktivnosti.

Organizatori izražavaju zahvalnost studentima-volonterima Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, koji su pokazali pravi duh volonterizma i bez kojih ovogodišnja konferencija ne bi nosila epitet internacionalne i studentske konferencije.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC