UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Delegacija Univerziteta u Sarajevu prisustvovala obilježavanju 25. godišnjice formiranja Prvog korpu




Delegacija Univerziteta u Sarajevu prisustvovala obilježavanju 25. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH


Obilježavanje 25. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH upriličeno je 30. augusta 2017. godine u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Obilježavanju ove značajne godišnjice prisustvovala je i delegacija Univerziteta u Sarajevu koju su činili rektor prof. dr. Rifat Škrijelj te prorektori: prof. dr. Aida Hodžić, prof. dr. Izet Rađo, prof. dr. Aleksandra Nikolić, prof. dr. Željko Šain, prof. Zijad Mehić i prof. dr. Maida Čohodar-Husić. Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj i prorektori Univerziteta u Sarajevu odali su počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju „Kovači“, te prisustvovali otvaranju izložbe u prostorijama amfiteatra Memorijalnog kompleksa „Kovači“ – „1. korpus Armije RBiH kroz ratnu fotografiju“. Kroz 60 fotografija prezentirani su bitni momenti stvaranja Prvog korpusa Armije RBiH 1. septembra ratne 1992. godine. Izložba je podsjećanje na sve heroje, šehide, poginule borce-branitelje i poginule civile, koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo gospodin Muharem Fišo je istakao da je cilj manifestacije da se na mlađe generacije prenese duh hrabrih boraca, komandanata, da znaju da je to bila generacija boraca koju je ova država čekala 400 godina, nije dozvolila da agresor uđe u Sarajevo, da to najbolji i najhrabriji sinovi BiH nisu dozvolili.

„Prvi korpus Armije RBiH je bio nukleus razvoja Armije RBiH. Kada je formiran, imao je 40.000 boraca, a već 1995. ih je bilo 87.000 naoružanih i hrabrih boraca“, podsjetio je ministar Fišo.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH na mezarjima i grobljima odata je počast šehidima i poginulim borcima, kao i na spomen-obilježjima. Otvoren je i spomenik palim borcima i civilnim žrtvama rata Općine Centar na Gorici, a uz prigodan kulturno-umjetnički program bit će upriličena promocija „Monografije“ Prvog korpusa Armije RBiH. Delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo će posjetiti porodice poginulih pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH.





 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC