UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Uspješno završena druga konferencija jugoistočne Evrope u borilačkim vještinama i sportovima „ESP 20





Uspješno završena druga konferencija jugoistočne Evrope u borilačkim vještinama i sportovima „ESP 2017“


Druga naučno-stručna konferencija iz oblasti borilačkih vještina i sportova „ESP 2017“ održana je 19. i 20. maja 2017. godine u organizaciji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Nakon dva dana interesantnih predavanja i upriličene promocije knjige, radni dio međunarodne konferencije „ESP 2017“ uspješno je završen. Svoja iskustva u procesu odgoja zajednice upotrebom alata borilačkih vještina prenijeli su i prezentirali eminentni stručnjaci.

„Posebnu pažnju kroz poglavlja dali smo kako odgoju djece tako i odgoju odraslih, a sve je zasnovano na kodeksima i principima borilačkih vještina i sportova. Ključ za ozdravljenje i napredak svake društvene zajednice jeste pravilan odgoj. U bilo kojem dobu da živimo vrijednosti su uvijek iste, jer vrijeme ništa ne znači, trebamo uvijek biti dobri i živjeti u skladu sa kodeksima i životnim principima“, kazao je predsjednik Organizacionog odbora „ESP 2017“ prof. dr. Safet Kapo.

Na konferenciju je prijavljeno preko 30 naučnih i istraživačkih radova sa više od 150 učesnika iz BiH i regije. Publicirani naučni i stručni radovi konferencije su nosili poruku „Vrijednosti u odgoju, nauci i praksi“.

Prvog dana konferencije održana je promocija univerzitetske knjige „Zaštita moderne društvene zajednice od poroka suvremenog doba kroz nauku, sport i pisane medije“, autora prof. dr. Safeta Kape i Ibrahima Uštovića. Nakon promocije knjige konferenciju je svečano otvorio konzul Japanske ambasade njegova ekselencija Kazumasa Miyazaki. Nakon svečanog otvorenja uslijedila su predavanja po pozivu: novinarka Aida Hadžiabdić (Radio FBiH), prof. dr. Elvedin Muratbegović (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije), prof. dr. Husnija Kajmović (Fakultet sporta i tjelesnog odgoja), doc. dr. Zaim Jatić (JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo) i prof. dr. Naris Pojskić (direktor Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju). Prvi dan konferencije je završen dodjelom plaketa pozivnim predavačima i zahvalnica sponzorima konferencije.

Drugog dana konferencije održano je studentsko takmičenje u poster i oralnim prezentacijama. Najbolje plasirani studenti su dobili diplome za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto kao i prigodne poklone. Prvo mjesto u kategoriji poster-prezentacija osvojili su studenti Dino Džehović i Medžid Buljubašić, drugo mjesto studenti Anida Kapo i Eldar Gurda, a treće mjesto Evelin Pipo i Adnan Rudan. Prvo mjesto u kategoriji oralnih prezentacija osvojile su studentice Merjem Kazazović i Amela Bajrektarević, drugo mjesto studentice Amila Bešlija i Mirela Valjevčić, a treće mjesto studenti Hana Novalija i Irfan Mulalić. Nakon završenog takmičarskog dijela programa uslijedile su i prezentacije dospjelih radova eminentnih profesora, saradnika i ostalih učesnika konferencije „ESP 2017“.
Neke od tema kojima su se učesnici bavili bile su: Odgojne vrijednosti u karateu, Vrijednosti filozofije borilačkih vještina, Borilačke vještine u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma, Vrijednosti edukacije slijepih i slabovidnih osoba u džudu i dr.

„Cilj konferencije je bio da okupi mlade istraživače koji će promovirati vrijednosti borilačkih vještina u funkciji odgoja, obrazovanja i svih vrijednosnih segmenata u društvu. Konferencija je multidisciplinarna, sa puno predavača iz drugih struka. Stručnjaci su, prezentirajući svoja iskustva iz prakse u radu sa društvom, pokušali da stave aspekt vrijednosti borilačkih sportova u primjenu segmenta u kojem rade“, naveo je sekretar „ESP 2017“ Nedim Čović.

Organizacioni odbor konferencije „ESP 2017“ posebno zahvaljuje sponzorima koji su pomogli održavanje iste: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Općina Centar, Općina Stari Grad, Općina Ilidža, Securitas, Blue River, KBV Orkan-F Sarajevo.
 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC