UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Multidisciplinarnost je ključ uspjeha naučne konferencije CSA




Multidisciplinarnost je ključ uspjeha naučne konferencije CSA


Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja će od 30. marta do 2. aprila biti održana u Budvi, trebala bi doprinijeti kreiranju nove pristupne filozofije o nauci u oblasti sporta kako bi oni koji se njome bave u regionu promišljali i djelovali prema svjetskim trendovima, ocijenio je prof. dr. Izet Rađo, prorektor Univerziteta u Sarajevu.
On je u razgovoru za web stranicu Univerziteta Crne Gore kazao da očekuje da će konferencija, koju organizira Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, podići svijest o tome da mladi postaju nosioci naučnih ideja i misli.

CSA će i ove godine na konferenciji okupiti vrhunska imena iz oblasti sportskih nauka. Koliko je to važno za daljnji razvoj sportske nauke, ali i edukaciju u ovoj oblasti u regionalnom kontekstu?
Trenutno u svijetu sportske nauke su sa nivoa lokane operative prerasle u multidisciplinarne kompleksne projekte i istraživanja. Moram priznati da regionalno dosta zaostajemo za evropskim trendovima. Prema mojoj skromnoj procjeni, slobodno mogu reći da, nešto što je u svijetu bilo aktuelno prije 10 godina, kod nas tek sada postaje tema o kojoj razgovaramo. Pritom ne mogu reći da su krivi naučni i sportski radnici koji na vrijeme raspolažu informacijama o trendovima u sportskim naukama, ali jednostavno ne postoje sistematska rješenja koja bi pratila rad na nečemu novome. Slušati vrhunska predavanja u oblasti sportskih nauka je samo po sebi privilegija, ali očekujem da će konferencija u Budvi doprinijeti više ka podizanju svijesti o poziciji sportskih nauka u drugim sistemima, te da će nam predavači prenijeti „filozofiju“ i „sistematska promišljanja“ vrhunske nauke u oblasti sporta kako bismo i mi promišljali i djelovali prema svjetskim trendovima. Smatram da ćemo, ukoliko predavači uspiju da utječu na filozofiju promišljanja, napraviti ogroman korak ka prosperitetu sportskih nauka u regionu.

Kompletan tekst možete pročitati na web stranici Univerziteta Crne Gore:
http://www.ucg.ac.me/me/media/press/vijesti/multidiciplinarnost-je-kljuc-uspjeha-naucne-konferencije-csa.

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC