UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja

Učenje slovenačkog jezika


2016 Summer Camp to China

Foreign Language Teaching
International Conference


STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Multidisciplinarnost je ključ uspjeha naučne konferencije CSA
Multidisciplinarnost je ključ uspjeha naučne konferencije CSA


Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja će od 30. marta do 2. aprila biti održana u Budvi, trebala bi doprinijeti kreiranju nove pristupne filozofije o nauci u oblasti sporta kako bi oni koji se njome bave u regionu promišljali i djelovali prema svjetskim trendovima, ocijenio je prof. dr. Izet Rađo, prorektor Univerziteta u Sarajevu.
On je u razgovoru za web stranicu Univerziteta Crne Gore kazao da očekuje da će konferencija, koju organizira Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, podići svijest o tome da mladi postaju nosioci naučnih ideja i misli.

CSA će i ove godine na konferenciji okupiti vrhunska imena iz oblasti sportskih nauka. Koliko je to važno za daljnji razvoj sportske nauke, ali i edukaciju u ovoj oblasti u regionalnom kontekstu?
Trenutno u svijetu sportske nauke su sa nivoa lokane operative prerasle u multidisciplinarne kompleksne projekte i istraživanja. Moram priznati da regionalno dosta zaostajemo za evropskim trendovima. Prema mojoj skromnoj procjeni, slobodno mogu reći da, nešto što je u svijetu bilo aktuelno prije 10 godina, kod nas tek sada postaje tema o kojoj razgovaramo. Pritom ne mogu reći da su krivi naučni i sportski radnici koji na vrijeme raspolažu informacijama o trendovima u sportskim naukama, ali jednostavno ne postoje sistematska rješenja koja bi pratila rad na nečemu novome. Slušati vrhunska predavanja u oblasti sportskih nauka je samo po sebi privilegija, ali očekujem da će konferencija u Budvi doprinijeti više ka podizanju svijesti o poziciji sportskih nauka u drugim sistemima, te da će nam predavači prenijeti „filozofiju“ i „sistematska promišljanja“ vrhunske nauke u oblasti sporta kako bismo i mi promišljali i djelovali prema svjetskim trendovima. Smatram da ćemo, ukoliko predavači uspiju da utječu na filozofiju promišljanja, napraviti ogroman korak ka prosperitetu sportskih nauka u regionu.

Kompletan tekst možete pročitati na web stranici Univerziteta Crne Gore:
http://www.ucg.ac.me/me/media/press/vijesti/multidiciplinarnost-je-kljuc-uspjeha-naucne-konferencije-csa.

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC