UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana tribina Univerziteta u Sarajevu Bosna i Hercegovina od referenduma građana 1992. godine ka č




Održana tribina Univerziteta u Sarajevu

Bosna i Hercegovina od referenduma građana 1992. godine
ka članstvu u Evropsku uniju


Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na Univerzitetu u Sarajevu je 27. februara 2017. godine održana tribina o temi Bosna i Hercegovina od referenduma građana 1992. godine ka članstvu u Evropsku uniju. O ovoj temi govorili su dr. Mirko Pejanović, profesor emeritus Univerziteta u sarajevu i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, i gospodin Osman Topčagić, stručnjak za evropske integracije, bivši direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, te nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji.

Uvodnim obraćanjem tribinu je otvorio prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakavši da se prije 25 godine blizu dvije trećine građana Bosne i Hercegovine, koji su imali pravo glasa, opredijelilo za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
„Stjecanje nezavisnosti predstavlja prelomni historijski trenutak savremene Bosne i Hercegovine. U proteklih 25 godina došlo je do znatnih promjena u oblasti visokog obrazovanja, a administrativni ustroj države ostavlja ozbiljne posljedice na razvoj visokog obrazovanja i nauke. Na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji treba puno raditi na osavremenjavanju naših univerziteta kako bi se Bosna i Hercegovina približila evropskom prostoru visokog obrazovanja.“, naveo je rektor Škrijelj te u ime Univerziteta u Sarajevu uputio čestitke povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tokom izlaganja dr. Mirko Pejanović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, podsjetio je kako je tekao proces sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, od referenduma do prijema naše države u UN.
Istaknuvši da je prelomni događaj, koji je od velike historijske važnosti, bio 29. februar, odnosno 1. mart 1992. godine, kada je održan referendum građana naše domovine, na kojem se odlučivalo hoće li Bosna i Hercegovina u budućnosti biti suverena, nezavisna i cjelovita država, profesor Pejanović je naglasio da se na referendum odazvalo 64% građana od ukupnog broja birača koji su u to doba bili na službenom biračkom spisku u BiH.
Podsjetivši da nakon sticanja nezavisnosti BiH ulazi u proces tranzicije, profesor Pejanović naglašava da dolazi do internacionalizacije bosanskog pitanja.
„Mi u tom vremenu prolazimo mnoge tranzicijske teškoće , među njima je i homogenizacija ili harmonizacija politika u odnosu na važnost države, njenog integriteta i suvereniteta, i njene pozicije sutra u EU. Mlađe generacije moraju biti svjesne važnosti referenduma za nezavisnost. To je zadatak obrazovnog sistema.“, istakao je profesor Pejanović.

Gospodin Osman Topčagić, stručnjak iz oblasti evropskih integracija, istakao je da ćemo u narednom periodu biti svjedoci stvarne spremnosti domaćih političkih aktera za integracije u Evropsku uniju.
„Bosni i Hercegovini, sa nedavnom burnom prošlosti, trebaju mir, sigurnost i ekonomski prosperitet koji osigurava Evropska unija u posljednjih 50 godina“, naveo je gospodin Topčagić.

 

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC