UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Obavještenje o smrti profesorice dr. Jelene Berberović




Obavještenje o smrti profesorice dr. Jelene Berberović


Obavještavamo akademsku zajednicu i širu javnost da je 27. februara 2017. godine preminula dr. Jelena Berberović, redovna profesorica u penziji Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Prof. dr. Jelena Berberović (Sarajevo, 23. 8. 1938) studirala je i 1960. diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je 1965. godine odbranila doktorsku disertaciju Kritika metafizike u djelu Ludwiga Wittgensteina. Birana je 1961. za asistenta na predmetu Logika sa teorijom saznanja, 1967. u zvanje docenta na predmetu Teorija saznanja, 1973. za vanrednog profesora, a 1978. za redovnog profesora na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Od 1993. do 2000. radila je u Beogradu na Filozofskom fakultetu, a 2000. ponovo je izabrana za redovnog profesora na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na predmetu Teorija spoznaje. Objavila je šest autorskih knjiga i priredila jednu knjigu, te veći broj radova, studija i rasprava (Pregled, Dijalog, Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Theoria, Filozofski godišnjak, Beograd...). Bila je članica redakcije časopisa Pregled i Dijalog, te članica redakcije edicija Nauka Izdavačkog preduzeća „Svjetlost“ i Polis i Logos Izdavačkog preduzeća „Veselin Masleša“ u Sarajevu. Djelovala je kao članica Centra za filozofska istraživanja ANUBiH-a. U dva navrata bila je na studijskim boravcima u Londonu, a specijalistički studij obavila je na filozofskim fakultetima u Beogradu i Zagrebu. Učestvovala je s referatima na više filozofskih skupova. Godine 1978. dobila je godišnju nagradu Izdavačkog preduzeća „Svjetlost“, a 1984. nagradu za naučni rad „Veselin Masleša“. Bila je prodekanesa Filozofskog fakulteta, višegodišnja predsjednica Kolegija za postdiplomski studij Odsjeka za filozofiju, članica brojnih komisija i tijela Fakulteta. Umirovljena je 2009. godine.

Autorske knjige: (1) Znanje je istina, Beograd, 1972.; (2) Filozofija Ludwiga Wittgensteina, Sarajevo, 1978.; (3) Terminološke višestrukosti, Sarajevo, 1979.; (4) Filozofija i svijet nauke, Sarajevo, 1990.; (5) Glavni pravci analitičke filozofije u XX vijeku, Beograd, 2002.; (6) Racionalnost i jezik, Sarajevo, 2004.

Priređene knjige: Izabrana djela Marcela Šnajdera, Sarajevo, 1984.

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC