UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 3. redovna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu




Održana 3. redovna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu



Senat Univerziteta u Sarajevu je 28. decembra 2016. godine održao 3. redovnu sjednicu sa četrnaest tačaka dnevnog reda.

Na održanoj sjednici razmatran je tekst Prijedloga Poslovnika o radu Senata Univerziteta u Sarajevu te isti upućen Odboru za normativna pitanja, kao stručnom i savjetodavnom tijelu Senata Univerziteta u Sarajevu, na mišljenje o usaglašenosti sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i Statuta Univerziteta u Sarajevu.

Izvršen je izbor u akademska zvanja za 15 nastavnika sa deset fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U zvanje redovnog profesora izabrani su: prof. dr. Nusret Isanović (Fakultet islamskih nauka), prof. dr. Siniša Kovač (Fakultet sporta i tjelesnog odgoja), prof. dr. Samir Muzaferija (Mašinski fakultet) i prof. dr. Milenko Blesić (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet).

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Mašinskom fakultetu, Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu i Fakultetu za upravu – pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu.

Data je saglasnost na angažman akademskog osoblja sa druge visokoškolske ustanove za studijsku 2016/2017. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici donijete su odluke za 31 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na deset fakulteta, jednoj akademiji i Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnost na nastavni plan i program drugog ciklusa studija „Softver inženjeringa“ na Odsjeku za računarstvo i informatiku, koji će se primjenjivati od studijske 2017/2018. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Prihvaćena je konačna lista kandidata za upis u prvu godinu trećeg ciklusa studija (doktorski studij; studijski program „Mašinske konstrukcije“) na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2016/2017. godini.

Data je saglasnost na raspisivanje sljedećih konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija (doktorski studij):
•    konkurs za upis nove generacije studenata na treći ciklus studija (doktorski studij) na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2016/2017. godini na sljedećim doktorskim studijima: doktorski studij bioloških nauka, doktorski studij fizičkih nauka, doktorski studij geografskih nauka, doktorski studij matematičkih nauka u jugoistočnoj Evropi i doktorski studij iz prirodnih i matematičkih nauka u obrazovanju;
•    konkurs za upis kandidata na treći ciklus studija/studijski program „Uprava“ u studijskoj 2016/2017. godini na Fakultetu za upravu – pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu.
Na održanoj sjednici Senat je donio odluku o imenovanju članova Savjeta za nauku i umjetnost Univerziteta u Sarajevu. Savjet za nauku i umjetnost je stručno i savjetodavno tijelo Senata Univerziteta koje ima sljedeće nadležnosti:
•    Senatu Univerziteta predlaže strategiju razvoja i unapređenja nauke i umjetnosti na  Univerzitetu u Sarajevu;
•    razmatra naučnoistraživačke projekte po javnim pozivima kojima se aplicira preko  Univerziteta u Sarajevu;
•    daje mišljenje o raspodjeli vanbudžetskih prihoda od naučne i umjetničke djelatnosti;
•    obavlja i druge poslove u oblasti naučnoistraživačkog rada i umjetnosti koje mu odredi Senat Univerziteta.

Senat je prihvatio mišljenje Odbora za normativna pitanja, kao stručnog i savjetodavnog tijela Senata Univerziteta u Sarajevu, broj: 0105-7922/16 od 22. 12. 2016. godine, u vezi sa izmjenom i dopunom Jedinstvenog pravilnika o plaćama i naknadama osoblja Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici imenovani su članovi Odbora za upravljanje kvalitetom Univerziteta u Sarajevu i konstituiran je Odbor Fonda za razvoj Univerziteta u Sarajevu.
Imenovana je Komisija za izradu prijedloga izmjena i dopuna Pravila studiranja za drugi ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu, te je usvojena izmjena člana Komisije za izradu prijedloga izmjena i dopuna Pravila studiranja za treći ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Senat je dao saglasnost na „Strategiju razvoja Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu za period 2017–2027. godine“.
„Strategija razvoja Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu“ bit će dostavljena, putem Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na daljnje postupanje.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ data je saglasnost na:
•    potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Univerziteta u Sarajevu/Ekonomskog fakulteta i Univerziteta Utara Malaysia (Malezija);
•    potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Poitiersu (Francuska);
•    produženje Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Aarhus (Danska);
•    produženje Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Državne medicinske akademije u Iževsku (Ruska Federacija);
•    potpisivanje sporazuma o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Državnog univerziteta u Novom Pazaru (Srbija);
•    potpisivanje sporazuma o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta „Hasan Priština“ u Prištini (Kosovo);
•    potpisivanje sporazuma o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta „Haxhi Zeka“ u Peći (Kosovo).

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta kojim je data saglasnost da se jedna publikacija objavi kao univerzitetsko izdanje.

Senat Univerziteta je usvojio Izvještaj Komisije za provođenje postupka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

U skladu sa inicijativom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu u terminima centralnih sedmičnih molitvi pripadnika islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti kao i ostalih vjerskih zajednica, Senat je jednoglasno donio sljedeću

P R E P O R U K U

S ciljem poštivanja ljudskih prava i sloboda pripadnika svih vjerskih zajednica, pri planiranju studijske godine vodit će se računa o terminima centralnih sedmičnih molitvi pripadnika islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti kao i ostalih vjerskih zajednica.
Organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu preporučuje se da – u pripremi akademskog kalendara te drugih dokumenata koji uređuju plan i program, aktivnosti, izvođenje nastave i ispita, a uvažavajući pravo studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja islamske vjere koji studiraju, rade i djeluju pri Univerzitetu u Sarajevu, kao i drugih javnih događaja koji uključuju šire grupe studenata, a predstavljaju fakultativni ili obavezujući dio akademskog rada, usavršavanja i obrazovanja – vode računa da ne zakazuju akademske obaveze petkom i to od 11:45 do 13:00 sati u periodu zimskog računanja vremena, odnosno od 12:45 do 14:00 sati u periodu ljetnog računanja vremena.
Organizacionim jedinicama i nastavnom osoblju preporučuje se da, u slučaju zakazivanja obaveza u dane vikenda, vode računa o terminima centralnih sedmičnih molitvi pripadnika katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti kao i ostalih vjerskih zajednica, te da u tim terminima ne zakazuju akademske obaveze.
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu i Univerzitet u Sarajevu, kao institucije utemeljene na univerzalnim vrijednostima, iskazuju trajno opredjeljenje za poštivanje svih ljudskih prava, ravnopravnost i borbu protiv svih oblika diskriminacije.

Na održanoj sjednici data je podrška prikazivanju edukativno-dokumentarnog filma „Every living thing - experiencing a bioblitz“, režisera i producenta gospodina Lloyda Salomonea.

Članovi Senat su informirani o web aplikaciji Izaberifaks.com. Cilj navedene web stranice i aplikacije je pružanje usluga svim studentima i srednjoškolcima kojima bi se skratilo vrijeme pretraživanja potencijalnih fakulteta kao i apliciranje na iste. Pored aplikacije, ova stranica pruža i sve informacije bitne za studente i o gradovima u kojima bi studirali.





 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC