UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana komemorativna sjednica u povodu smrti dr. Mustafe Imamovića, profesora emeritusa Univerzitet




Održana komemorativna sjednica u povodu smrti dr. Mustafe Imamovića,

profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu




Komemorativna sjednica u povodu smrti uglednog člana akademske zajednice i dugogodišnjeg profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Mustafe Imamovića, profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, održana je u četvrtak 26. januara 2017. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Brojni profesori, prijatelji i naučnici prisjetili su se njegovog lika i djela.

Prof. dr. Borislav Petrović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, naveo je da je profesor Imamović kao naučnik i kao čovjek bio institucija.
„Izveo je mnoge generacije studenata i asistenata koji su stasali u univerzitetske profesore. Bio je iznimno posvećen svom poslu profesora, znanstvenika ali i rukovoditelja na najvišim fakultetskim, akademskim pozicijama“, istakao je dekan Petrović, te naglasio da je profesor Imamović bio realiziran čovjek, da se ostvario u svom životu te da je postigao sve što se u akademskoj zajednici može postići. „A mislim da je vrhunac bio impozantan znanstveni skup u Gradačcu koji je bio posvećen njegovom radu i životu, u kojem su učestvovali brojni ugledni gosti iz regije, Evrope ali i drugih kontinenata. Takvu privilegiju imaju samo velikani u svojim profesijama“, dodao je dekan Petrović.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, naglasio je značaj rada profesora Imamovića potcrtavši: „Njegovim završetkom biološkog života nastavlja da vječno živi njegovo djelo. Profesor Mustafa Imamović od danas živjet će u svojim djelima i u našim sjećanjima, a zapravo to je najbolje što jedan čovjek može da ostavi iza sebe. Pored svoje porodice, djelo i lijepo sjećanje su najbolji ukras života svakog pojedinca.“

O ljudskoj i profesionalnoj ulozi profesora Mustafe Imamovića govorili su prof. dr. Enes Durmišević, šef Katedre za pravnu historiju Pravnog fakulteta, i prof. dr. Fikret Karčić, dugogodišnji saradnik profesora Imamovića.

Dr. Mustafa Imamović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, preminuo je u Sarajevu 23. januara u 76. godini. Profesor Imamović, koji je prije dvije godine obilježio 50 godina naučnog rada, rođen je 1941. godine u Gradačcu. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega je bio profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom univerzitetske karijere predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci. Također je predavao na Odjeljenju za historiju Univerziteta Yale (New Haven), te na drugim univerzitetima u SAD-u.

Autor je poznatog djela „Historija Bošnjaka“, monografije „Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878–1914“, za koju je dobio republičku nagradu za nauku „Veselin Masleša“, zatim „Bosanski Ustav“ i „Bošnjaci u emigraciji“.

Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika. Objavio je mnoge studije i članke iz historije, a bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Njegovi radovi prevođeni su i objavljivani na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.






 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC