UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




OBAVJEŠTENJE o smrti prof. dr. Dubravka Lovrenovića





OBAVJEŠTENJE

o smrti prof. dr. Dubravka Lovrenovića, dopisnog člana

Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine



Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu obavještava nastavnike, saradnike, studente i prijatelje da nas je napustio naš dragi kolega i profesor doktor Dubravko Lovrenović.

Prof. dr. Dubravko Lovrenović rođen je u Jajcu, 1956. godine. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu radi od 1980. godine, kada je izabran za asistenta.
Postdiplomski studij pohađao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je 1985. obranio magistarsku radnju Balkanske zemlje prema mletačko-ugarskim ratovima početkom XV stoljeća. Doktorsku disertaciju Ugarska i Bosna (1387-1463) obranio 1999. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bavio se istraživanjem povijesti srednjovjekovne Bosne i istočno-centralne Europe i objavio je veći broj znanstvenih monografija, članaka, recenzija, predgovora i pogovora knjiga u zemlji i inozemstvu. U toku svoje akademske karijere prof. dr. Lovrenović je imao nekoliko zapaženih studijskih boravaka i gostovanja na Univerzitetu Etvös Lorand i Centralno-europskom univerzitetu u Budimpešti, Univerzitetu Yale i Univerzitetu u Chicagu (SAD).

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je 2012. godine. Između 2002. i 2006. bio je član državne Komisije za suradnju sa UNESCO-m a od 2001. godine član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. U razdoblju od 2001–2003. obavljao je dužnost zamjenika ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima, kao i u nekoliko projekata nominacije nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine za Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Bio je predsjednik Vijeća Odsjeka za historiju i obnašao je dužnost prodekana za nastavu i studentska pitanja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Smrt profesora Lovrenovića ogroman je i nenadoknadiv gubitak za Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Komemorativna sjednica održat će se u srijedu, 18. 1. 2017. godine u 12 sati, u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 Informacije o mjestu i datumu sahrane bit će naknadno objavljeni.




Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC