UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana svečana promocija počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu i profesora emeritusa Univerzite




Održana svečana promocija počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu i

profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu



U okviru obilježavanja 67. godišnjice Univerziteta u Sarajevu u četvrtak 15. decembra 2016. godine u Svečanoj sali Univerziteta upriličena je svečana promocija počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu i profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu.

Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, naglasivši da ova svečanost i dvije veoma značajne promocije za našu akademsku zajednicu, potvrđuju naučne kompetencije Univerziteta u Sarajevu i predstavljaju znak da akademska zajednica u Bosni i Hercegovini nastavlja napredovati.

„Posebno mi je zadovoljstvo da je kandidat za počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu uvažena profesorica Sonja Šiljak-Yakovlev, koja je svoju akademsku karijeru započela na Biološkom institutu Univerziteta u Sarajevu, a njen naučni opus danas je svrstava u sami vrh svjetske nauke.“, naveo je rektor Škrijelj, te istakao da je prof. dr. Sonja Šiljak-Yakovlev dala značajan doprinos razvoju nauke, promociji i internacionalizaciji Univerziteta u Sarajevu, i ujedno i njegovom razvoju. Također, je naglasio da dodjelom ovog najvišeg priznanja kojim profesorica Šiljak-Yakovlev ulazi u okrilje naše akademske zajednice, simbolično uzvraćamo na njen velikodušni doprinos.

Drugi dio svečanosti bio je posvećen promociji osam profesora emeritusa koji su svoje akademske karijere i svoj radni vijek ugradili u razvoj fakulteta i akademija i Univerziteta u cjelini.
„Pored toga što su obrazovali generacije mladih ljudi i proizveli brojne stručnjake, ovi profesori su ostvarili značajan naučni ili umjetnički opus i ostavili trajni pečat historiji razvoja Univerziteta. Na ovaj način Senat Univerziteta im odaje priznanje te oni nastavljaju biti dio akademske zajednice i svojim bogatim iskustvom doprinositi ugledu Univerziteta, njegovom razvoju i boljitku.“, naveo je rektor Škrijelj.

Kako je organizovana svečanost dio obilježavanja godišnjice Univerziteta, rektor Škrijelj je podsjetio da je prije 67 godina, kada je osnovan, Univerzitet u Sarajevu bio prvi univerzitet u Bosni i Hercegovini, a danas predstavlja alma mater svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini i najveći je i najznačajniji univerzitet u našoj državi.
„Očekujemo da ovu godinu završimo značajnim postignućem - formiranjem Savjeta za nauku Univerziteta u Sarajevu, a uskoro i centra za naučna istraživanja. Univerzitet u Sarajevu će nastaviti borbu za izdvajanje više novca za razvoj nauke jer smatramo da bez ozbiljnog ulaganja u naučnoistraživački i tehnološki razvoj nema ni razvoja države. Brojne su aktivnosti kojima ćemo biti posvećeni u narednoj godini i narednom periodu, poput zapošljavanja novih 200 asistenata – najuspješnijih studenata Univerziteta u Sarajevu, akreditacije studijskih programa, adekvatnog smještaja organizacionih jedinica, izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti, izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, uređenja Kampusa Univerziteta i mnogih drugih. Nastavit ćemo jačati ulogu vodeće institucije u Bosni i Hercegovini te raditi na kontinuiranom razvoju i uključivanju Univerziteta u savremene evropske i svjetske akademske tokove“, poručioje rektor Škrijelj.

Počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu (doctor honoris causa Universitatis) dodijeljen je prof. dr. Sonji Šiljak-Yakovlev, naučnoj savjetnici Nacionalnog centra za naučna istraživanja Francuske (CNRS), profesoru emeritusu Univerziteta Paris-Sud, kao priznanje za unapređenje naučne misli kao i izuzetan doprinos u naučnom napredovanju akademskog osoblja Univerziteta u Sarajevu i podizanju njihove referentnosti i kompetentnosti na međunarodnom nivou.

Inicijativu da se prof. dr. Sonji Šiljak-Yakovlev dodijeli počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, a podržali su je Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Izvještaj o kandidatkinji podnio je prof. dr. Mustafa Memić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te prilikom obraćanja naveo da naučni opus prof dr. Sonje Šiljak-Yakovlev, koji je u osnovi fokusiran na širu oblast botanike i genomske aspekte biljne raznolikosti, ovu izuzetnu naučnicu danas svrstava u sami vrh svjetske nauke.

„Do pripremanja ovog teksta publicirala je 208 originalnih naučnih radova, te ostvarila 234 učešća na međunarodnim konferencijama. Njena trenutna citiranost iznosi 2708, dok broj onih koji su konsultirali njene radove iznosi 16273 (Google Scholar). Objavila je u koautorstvu šest knjiga i dvije naučne internet baze podataka. Stalni je član uredništva i recenzentskog sastava oko trideset referentnih naučnih časopisa.“, naglasio je dekan Memić, te istakao da je prof. Šiljak-Yakovlev održala brojna predavanja po pozivu iz oblasti citogenetike, kariosistematike i palinologije na Univerzitetima u: Alžiru, Belgiji, Brazilu, Grčkoj, Italiji, Maroku, Španiji, Švicarskoj, Tunisu i dr.

Dekan Memić je također istakao da je prof. dr. Sonja Šiljak-Yakovlev četiri decenije kontinuirano, širila spoznaju u svjetskoj naučnoj javnosti o značaju, posebnosti i bogatstvu biljnog svijeta Bosne i Hercegovine, te da je u periodu od 1972. do 2016. godine objavila u koautorstvu sa naučnim radnicima Univerziteta u Sarajevu ukupno 43 naučna rada od kojih je najveći broj citiran u referentnim naučnim bazama, te preko 50 kongresnih priopćenja. Sve prethodno navedeno imalo je i za direktnu posljedicu porast institucionalne citiranosti Univerziteta u Sarajevu.
 
„Prof. dr Sonja Šiljak-Yakovlev dala je izniman doprinos u obrazovanju i napredovanju nastavnog i naučnog kadra Univerziteta u Sarajevu i to prvenstveno uposlenika Prirodno-matematičkog i Šumarskog fakulteta. Obrazovanje nastavnog kadra sarajevskog Univerziteta iz šire oblasti botanike i genomskih aspekata biljne raznolikosti rezultirao je mentorstvom tri magistarska rada i tri doktorske disertacije za koje je kompletan istraživački rad proveden u Laboratoriji za evoluciju, ekologiju i sistematiku, Univerziteta Paris-Sud. Kandidati čije je teze prof. dr. Šiljak-Yakovlev mentorirala danas su vanredni profesori na Prirodno-matematičkom i Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.“, naveo je dekan Memić. Također je naveo da ukupan naučnoistraživački angažman dr. Sonje Šiljak-Yakovlev, kontinuirana saradnja i nedvojbena opredijeljenost u investiranje istraživačkog kadra Univerziteta u Sarajevu predstavlja izvrstan primjer odgovornosti prema bosanskohercegovačkoj akademskoj zajednici i ukupnom prirodnom naslijeđu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je na 44. sjednici održanoj 25. maja. 2016. godine donio Odluku  o dodjeli počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sonji Šiljak-Yakovlev.

Prof. dr. Rifat Škrijelj., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je ovo visoko priznanje prof. dr. Sonji Šiljak-Yakovlev uz riječi: „U Zlatnu knjigu Univerziteta u Sarajevu, pored počasnih doktora među kojima su: nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, akademik Meša Selimović, borac za ljudska prava i demokratiju Simon Wiesenthal, premijeri Republike Turske i Malezije Recep Tayyip Erdogan i Mahathir bin Mohamad, oskarovac Danis Tanović i drugi, upisano je danas i ime prof. dr. Sonje Šiljak-Yakovlev, naučne savjetnice Nacionalnog centra za naučna istraživanja Francuske i profesora emeritusa Univerziteta Pariz-Sud“.


Dr. Sonja Šiljak-Yakovlev je uputila riječi zahvalnosti rukovodiocima i uposlenicima institucija koje su pokrenule procedure za dodjelu počasnog doktorata: Prirodno-matematičkom fakultetu i tadašnjem dekanu profesoru Rifatu Škrijelju, Šumarskom fakultetu i dekanu profesoru Mirzi Dautbašiću, te Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju i direktoru Narisu Pojskiću.
„Ukazana mi je velika čast dodjelom počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu, koji je ujedno i moj matični Univerzitet na kome sam završila studij biologije.“, navela je profesorica Šiljak Yakovlev, te naglasila da posebnu zahvalnost upućuje njenim mladim, bivšim studentima i doktorandima, koji se danas već nalaze na pozicijama profesora univerziteta: Edini Muratović sa PMF-a, i Fatimi Pustahiji i Faruku Boguniću sa Šumarskog fakulteta. „Višegodišnja saradnja sa njima bila je direktni povod za ovako visoku počast a ja se pitam da li je zaista zaslužujem, jer sve ono sto sam činila tokom svoje akademske i istraživačke karijere bio je normalan zadatak jednog nastavnika i mentora! S tim mladim ljudima sam počela saradnju već 2000. godine i ona se nastavila do danas! Učinit ćemo sve da se ta saradnja što duže održi i urodi plodom sa još većim brojem naučnih radova kao i edukacijom novih generacija.“ Na kraju obraćanja je istakla da je 16 zadnjih godina bio jedan od najznačajnijih perioda u njenom profesionalnom životu, te da je taj period prije svega krunisan uspjehom njenih mladih saradnika sa ovog područja, a danas i dodjelom počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu.

Svečanost je nastavljena promocijom profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu. Za dodjelu počasnog zvanja profesora emeritusa predlažu se posebno zaslužni penzionisani redovni profesori koji su u dužem vremenu doprinosili unapređivanju i razvoju univerzitetske nastave, naučnoistraživačkog rada i koji su stekli internacionalnu reputaciju.
Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, je na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirao sljedeće profesore:
•    Prof. Salim Obralić, penzionisani redovni profesor Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu
•    Dr. Anto Domazet, penzionisani redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
•    Dr. Šukrija Zvizdić, penzionisani redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
•    Dr. Ivan Čavlović, penzionisani redovni profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu
•    Dr. Agan Kojić, penzionisani redovni profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
•    Dr. Fehim Dedagić, penzionisani redovni profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
•    Dr. Zdravko Grebo, penzionisani redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i
•    Dr. Josip Krnić, penzionisani redovni profesor Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


U ime promoviranih profesora emeritusa obratio se dr. Ivan Čavlović te naveo: „Čast je svakom od nas pojedinačno što smo danas promovirani, ali i naši fakulteti i akademije koji su nas predložili, bogatiji su za jedno nemjerljivo institucionalno postignuće koje će imati značaja u odnosima prema drugim univerzitetskim zajednicama u i izvan Bosne i Hercegovine. Današnji čin promocije je znak da se Univerzitet, kao akademska obrazovna, naučna i umjetnička institucija, u daljem radu i razvoju, može ubuduće osloniti na naša znanja, umijeća, iskustva i talente u različitim aktivnostima nevezanim uvijek samo za struku i dugogodišnje iskustvo. Na kraju, bitna je naša volja da zajednički još jednom, ali sada oslobođeni administriranja i borbe za dodatno vrijeme, slobodno i na opštu korist radimo na gradnji boljeg društva u kojem naš Univerzitet djeluje. Znamo da nam situacija nije baš najbolja, ali smo razložno uvjereni da može biti puno bolje i za Univerzitet i za društvo u cjelini. U tome vidim naš današnji, ali i budući doprinos, odnosno našu želju i volju da se kao univerzitetska zajednica smjestimo u porodicu evropskih i svjetskih univerziteta bez straha da svijetu nismo dorasli ili da smo manje vrijedni.“





 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC