UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Sedmi sajam stipendija

 

 

Sedmi sajam stipendija




Sedmi sajam stipendija održan je 15. decembra 2016. godine na Mašinskom fakultetu u Sarajevu u organizaciji Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

Sajam, organiziran u okviru obilježavanja 67. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, svečano je otvorio prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu. Rektor Škrijelj je u svom pozdravnom obraćanju izrazio zadovoljstvo velikom posjećenošću Sajma, te naglasio: „Ovo je prilika da učinimo vidljivim napore koje ulažemo kako bi mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine imali jednako obrazovanje kao studenti iz Evrope i šire. Kretanje kroz različite visokoobrazovne sisteme te različite kulture i društva nepovratno djeluju i na pojedinca i na instituciju i na društvo u cjelini. Studenti koji imaju iskustvo studiranja i u drugim zemljama su nosioci promjena i mi želimo da se čuje njihov glas.“
 
Istaknuto je da je Sajam stipendija jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu. Konačni cilj organiziranja ovog sajma je koordinirano djelovanje aktera u oblasti visokog obrazovanja kako bi doprinijeli stvaranju boljeg društva.

Na Sedmom sajmu stipendija učestvovalo je 27 institucija koje su brojnim posjetiocima predstavili različite oblike finansijske podrške (stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite, zajmove itd.) za studij u Bosni i Hercegovini i inostranstvu (vladine i nevladine organizacije, diplomatsko-konzularna predstavništva, centri civilnih inicijativa, lokalne zajednice, strane institucije, kulturni centri i dr.).
 
Na Sajmu su učestvovali sljedeći izlagači: Studentska asocijacija AIESEC u Sarajevu, Ambasada Francuske u BiH/Campus France BiH/Francuski institut u BiH, Ambasada Japana u BiH, Ambasada Mađarske u BiH, Ambasada Malezije u BiH, Ambasada SAD-a u BiH, Ambasada Švedske u BiH, Ambasada Turske u BiH, BHV Education, Centralni evropski univerzitet (CEU), Konfučijev institut Univerziteta u Sarajevu, DAAD i DAAD alumni, Education USA / US alumni asocijacija u BiH, Erasmus Student Network, ERMA: Evropski regionalni magistarski studij iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi, Fondacija „Konrad Adenauer“, Humanost u akciji BiH, Inicijativna grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS), Ministarstvo civilnih poslova BiH, Sektor za obrazovanje, CEEPUS ured BiH, „Munja“ – inkubator društvenih inovacija, Nacionalni Erasmus+ ured u Bosni i Hercegovini, ProCredit banka, Raiffeisen banka, Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), Stipendije.ba, Univerzitet u Sarajevu (Erasmus Mundus i Erasmus+) i Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu predstavila je svoje djelovanje u oblasti međunarodne saradnje sa posebnim akcentom na programe Erasmus Mundus i Erasmus+. Univerzitet u Sarajevu je jedini univerzitet u regionu koji je učestvovao u dosadašnjih 19 projekata Erasmus Mundus programa, te su na ovom sajmu predstavljena dva projekta: EUROWEB+ i GreenTECH, na koje će se studenti, nastavnici i saradnici Univerziteta u Sarajevu ali i ostalih univerziteta na području Bosne i Hercegovine moći prijaviti za akademsku 2017/2018. godinu. Erasmus+ omogućava razmjenu studenata, nastavnika i saradnika između Univerziteta u Sarajevu i 64 partnerska univerziteta programskih zemalja (iz zemalja članica Evropske unije, Turske, Islanda, Norveške, Lihtenštajna i BJR Makedonije; više na www.erasmus-unsa.ba).
 



 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC