UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održan okrugli sto o zapošljavanju visokoobrazovanih osoba sa invaliditetom




Održan okrugli sto o zapošljavanju visokoobrazovanih osoba sa invaliditetom



U okviru EU projekta „Tranzicija studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“ (Trans2Work) u srijedu 7. decembra 2016. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održan je okrugli sto o zapošljavanju visokoobrazovanih osoba sa invaliditetom. Okrugli sto je organizirao Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Profil Management Consultingom iz Sarajeva, jednim od partnera u projektu, u cilju predstavljanja aktivnosti u projektu sa fokusom na poslodavce.

Ciljevi susreta bili su:
•    predstavljanje projekta poslodavcima, akademskom osoblju, studentima, predstavnicima nevladinog sektora i medijima,
•    razmjena iskustava i mišljenja o potrebi i mogućnostima povezivanja visokoškolskog obrazovanja i tržišta rada,
•    povezivanje institucija visokog obrazovanja s radnim okruženjem koje je prilagođeno osobama sa invaliditetom,
•    senzibilizacija poslodavaca za razumijevanje potreba osoba sa invaliditetom u cilju kreiranja i ponude odgovarajućih radnih mjesta.

Uz pozdravna obraćanja prof. dr. Izeta Rađe, prorektora za naučnoistraživački i umjetničkoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Lejle Kafedžić, koordinatorice projekta za Univerzitet u Sarajevu, predstavljen je projekat „Trans2Work“, a svoja izlaganja su prezentirale predstavnice Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje, gospođa Nejra Šabić i gospođa Sabina Ćano, direktor Udruženja poslodavaca FBiH gospodin Mladen Pandurević, projektna koordinatorica NVO My Right - Empowers people with disabilities #PonosniNaSebe gospođa Nataša Maros, HR Manager Mistral Technologies gospođa Azra Sarić i studentica Alma Mujanović.

Univerzitet u Sarajevu je jedan od 22 partnera uključena u realizaciju projekta Erasmus+ „Tranzicija studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“ (akronim: Trans2Work). Cilj projekta je poboljšati kvalitet i relevantnost procesa tranzicije od školovanja do zaposlenja visokoobrazovanih studenata sa invaliditetom u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Projekat Trans2Work osmišljen je da:
•    pripremi i unaprijedi institucije visokog obrazovanja da podrže studente sa invaliditetom u njihovom prelasku od visokoškolskog obrazovanja do tržišta rada, u skladu sa standardima i politikom EU,
•    poveže institucije visokog obrazovanja sa radnim okruženjem koje je prilagođeno osobama sa invaliditetom,
•    prilagodi tranzicijske mogućnosti i vještine sa praksom i politikom EU,
•    pripremi poslodavce za bolje razumijevanje potreba zaposlenih osoba sa invaliditetom u cilju kreiranja i ponude odgovarajućih radnih mjesta.

Osnovna ciljna grupa projekta je grupa sadašnjih i budućih diplomiranih studenata sa invaliditetom i poslodavaca iz javnog i privatnog sektora.

U projektu učestvuju 22 partnera: šest partnera iz Bosne i Hercegovine: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, NVO Humanitarna organizacija „Partner“, „Profil MC“ d.o.o., „PROCOM“ d.o.o.; sedam partnera iz Srbije: Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet „Metropolitan“ u Beogradu, NVO Asocijacija studenata sa poteškoćama iz Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje Republike Srbije, Poslovna asocijacija „Unija Čačak 2000“, Balkanska mreža za obrazovanje na daljinu „BADEN“ Srbija; četiri iz Crne Gore: Univerzitet u Crnoj Gori, Univerzitet u Donjoj Gorici, Asocijacija mladih sa poteškoćama u Crnoj Gori, Agencija za zapošljavanje Crne Gore, te partneri: NVO „Gnosi“ iz Soluna (Grčka), Univerzitet u Mariboru, Univerzitet u Varšavi, DEKRA Akademie Gmbh iz Republike Njemačke i Univerzitet Makedonija u Solunu, koji je koordinator projekta.


 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC