UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Posjeta direktora Direkcije za evropske integracije Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu




Posjeta direktora Direkcije za evropske integracije Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu



Gospodin Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije, posjetio je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu 6. decembra 2016. godine. Cilj posjete su bili razgovori sa upravom Fakulteta na čelu sa dekanom prof. dr. Borislavom Petrovićem o mogućoj budućoj saradnji te predavanje studentima Fakulteta. Posjeta je organizirana u danima koji neposredno prethode dostavljanju upitnika od Evropske unije Bosni i Hercegovini, pa je bio razumljiv veliki interes studenata i akademskog osoblja za ovo predavanje ali i zainteresiranost Fakulteta da se ekspertnim znanjem koje u ovoj oblasti posjeduje aktivnije uključi u zahtjevni proces evropskih integracija. Prema riječima gospodina Dilberovića, u fazi koja je pred nama, a to je davanje odgovora na upitnik, većina pitanja će biti upravo iz oblasti prava i pravde.
Gospodin Dilberović je, pred punom salom studenata i akademskog osoblja, u svom obraćanju i prezentaciji govorio o ključnim aspektima aktuelnog statusa Bosne i Hercegovine na putu ka EU, a zatim je odgovarao na pitanja prisutnih. U svom se izlaganju osvrnuo na hronologiju događaja koji su prethodili podnošenju zahtjeva za kandidaturu za članstvo u EU u februaru ove godine, na uspostavljanje i funkcioniranje mehanizma koordinacije, kao alata za postizanje toga da BiH govori jednim glasom u procesu približavanja EU. Dalje, on je govorio o nedostatku ali i izazovima programa integriranja. Posebno se osvrnuo na temu za koju su pravnici i budući pravnici naročito zainteresirani, a to je usklađivanje zakonodavstva sa pravnom stečevinom (acquis). On je naglasio da je pored transpozicije acquisa u pravo BiH, a što je obaveza koja postoji od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jednako važna izgradnja kapaciteta za provedbu takvih zakonskih propisa.
Uprava Fakulteta je prezentirala direktoru Direkcije za evropske integracije u kojim oblastima evropskog prava Fakultet raspolaže ekspertnim znanjem. Istaknuto je da je za prvi evropski projekt pod radnim nazivom „Evropa 92“ aplicirano još 1990, a da je projekt u određenom obimu realiziran još u okupiranom Sarajevu 1994. Od tada je opredijeljenost akademskog osoblja Fakulteta da se bavi evropskim temama rasla i u kvantitativnom i kvalitativnom smjeru. Čitav niz nastavnika su kao stručnjaci za evropsko pravo prepoznatljivi u regionu ali i šire. Veliki je broj publikacija posvećenih evropskim temama čiji su autori članovi akademskog osoblja Fakulteta. Osim naučnih istraživanja i proučavanja evropskog prava na Fakultetu, ono se i podučava u okviru sva tri ciklusa nastave. Na drugom ciklusu su izvođeni smjerovi posvećeni isključivo evropskom pravu još od 2007. godine. Trećina završnih radova odbranjenih na studijima drugog ciklusa direktno se bavi nekim od pitanja prava EU, a najveći broj mladih docenata u posljednjih pet godina je za teme svojih doktorata izabrao teme iz evropskog prava.
Zaključno je konstatirano da zahtjevni proces pridruživanja, koji za BiH nema alternativu, traži mobilizaciju i uključivanje svih raspoloživih kapaciteta u BiH.

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC