UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Svečana sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu 2. decembar 2016. godine



Svečana sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

2. decembar 2016. godine



U povodu obilježavanja 67. godišnjice Univerziteta u Sarajevu upriličena je svečana sjednica Senata Univerziteta u petak 2. decembra 2016. godine.
Prije 67 godina, 2. decembra 1949. godine, u zgradi stare gradske Vijećnice sastala se Skupština Univerziteta na kojoj su izabrani prvi rektor i prvi prorektor Univerziteta u Sarajevu. Dan osnivanja prvog univerziteta u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, što je potvrdilo i vrijeme koje je slijedilo. Predstavljao je svojevrsnu prekretnicu u napuštanju dugovremene stagnacije i zapuštenosti te otvaranju perspektive za brži društveno-ekonomski i općekulturni preobražaj bosanskohercegovačkog društva.

Uz riječi dobrodošlice prisutnima, historiju i razvoj Univerziteta u Sarajevu na dan njegovog osnivanja predstavio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakavši da je Univerzitet u Sarajevu prvi univerzitet modernog tipa koji je oformljen u Bosni i Hercegovini i do 1975. godine i jedini univerzitet u BiH. „Kao ključni pokretač razvoja visokog školstva i nauke u BiH, a kasnije i formiranja novih univerziteta u drugim bh. gradovima, Univerzitet u Sarajevu predstavlja alma mater svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini“, naveo je rektor Škrijelj te podsjetio da je Univerzitet u Sarajevu – prolazeći razne faze razvoja, pod povoljnim i manje povoljnim okolnostima – tokom svog kontinuiranog djelovanja snažno doprinio privrednom, kulturnom i ukupnom društvenom razvoju Bosne i Hercegovine.
Današnja svečanost bila je i prilika da se podsjetimo da je Univerzitet u Sarajevu, uprkos teškim događajima iz bliske prošlosti, ostao najveći i najznačajniji univerzitet u Bosni i Hercegovini. „Sa 25 fakulteta i akademija, pet naučnih instituta, četiri pridružene članice, tri univerzitetska centra i pet ostalih članica predstavlja jednu od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini i regiji u cjelini. Kao sveobuhvatan univerzitet koji pokriva područja humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih te tehničkih nauka i umjetnosti, do danas je bosanskohercegovačkom društvu podario preko 160 hiljada diplomanata, preko 16 hiljada magistranata i preko tri hiljade doktora nauka“, istakao je rektor Škrijelj. Također, naveo je da se Univerzitet u Sarajevu nalazi u fazi reforme koja je počela bolonjskim sistemom obrazovanja, te dodao: „Dobili smo institucionalnu akreditaciju i očekuje nas akreditacija studijskih programa. U ovom mjesecu očekujemo formiranje savjeta za nauku Univerziteta u Sarajevu, a uskoro i centra za naučna istraživanja. A kako bez ozbiljnog ulaganja u naučnoistraživački i tehnološki razvoj nema ni razvoja države, Univerzitet u Sarajevu će nastaviti borbu za izdvajanje više novca za razvoj nauke. Zapošljavanje novih 200 asistenata – Zlatnih znački Univerziteta u Sarajevu, adekvatan smještaj organizacionih jedinica, izgradnja biblioteke Univerziteta u Sarajevu, te uređenje Kampusa Univerziteta, samo su neke od aktivnosti kojima ćemo biti posvećeni u narednom periodu.“

Rektor Škrijelj je naglasio da će Univerzitet u Sarajevu nastaviti da jača ulogu vodeće institucije u državi u oblasti visokog obrazovanja te naučnih i umjetničkih istraživanja kroz unapređenje kvaliteta studija i internacionalizaciju, te poduzeti brojne aktivnosti s ciljem kontinuiranog razvoja i uključivanja Univerziteta u savremene evropske i svjetske akademske tokove.
„Nastavit ćemo se zalagati za punu autonomiju Univerziteta u Sarajevu kao univerzalnu vrijednost akademizma, raditi na očuvanju akademskih normi i uvažavanju svih uposlenika i studenata, uz nastojanje da Univerzitet pozicioniramo na zasluženo mjesto institucije od posebnog društvenog značaja“, istakao je rektor Škrijelj.


U ime Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine obratio se ministar dr. sc. Adil Osmanović, te uz čestitke istakao da je Univerzitet u Sarajevu – kao najstariji, najveći i prema broju studenata i prema rezultatima koje je u svojoj dugoj historiji postigao – vodeća visokoškolska institucija i u oblasti akademskog ali i naučnoistraživačkog djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Podsjetivši da je tokom rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva Univerzitet u Sarajevu pretrpio strašne gubitke, kako ljudske tako i materijalne, ministar Osmanović je istakao činjenicu da je Univerzitet sve to vrijeme nastavio s radom, čuvao i promovirao prije svega ljudske ali i akademske, etičke i civilizacijske vrijednosti.

„Danas je Univerzitet u Sarajevu prije svega okrenut stvaranju bolje budućnosti kako za svoje studente i mlade ljude koji će to tek postati tako i za državu i društvo, dajući svoj jedinstveni doprinos realizaciji jednog od najvažnijih strateških opredjeljenja Bosne i Hercegovine: stvaranju društva utemeljenog na znanju“, naveo je ministar Osmanović, te akademskoj zajednici poželio i poručio da predano radi na potpunoj integraciji Univerziteta u Sarajevu, da jača veze sa tržištem rada i stvara visokoškolske kvalifikacije bazirane na ishodima učenja u cilju povećanja zapošljivost i konkurentnost svršenih studenata kako unutar tako i van naše države, što je prepoznato kao prioritet na nivou Bosne i Hercegovine.

„Želim također da radite na tome da što više studenata za studij izabere baš najstariji, najveći i najbolji univerzitet u Bosni i Hercegovini – Univerzitet u Sarajevu. Uz iskrene čestitke na 67. godišnjici Univerziteta u Sarajevu, na kraju mi dozvolite da vam poželim još više uspjeha u budućnosti“, naveo je ministar Osmanović.

Na svečanoj sjednici Univerzitet u Sarajevu i dio akademskih aktivnosti iz bogatog opusa Univerziteta predstavila je prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu.

Izvrsnost na Univerzitetu u Sarajevu, poziciju Univerziteta na svjetskim i evropskim rang-listama te naučnoistraživačku, umjetničkoistraživačku i istraživačkorazvojnu djelatnost prezentirala je prof. dr. Maida Čohodar-Husić, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu.

Učešće Univerziteta u Sarajevu u međunarodnim projektima i evropskim programima, te aktivnosti Univerziteta s ciljem jačanja međunarodne saradnje i internacionalizacije prisutnima je predstavila prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

Program svečanosti upotpunile su izvedbe studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Akademsku himnu „Gaudeamus igitur“ izveo je Kamerni ansambl Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Sonatinu opus 52 kompozitora Berkeleya na gitari je izveo Vedran Vujica, student 5. godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, a poravnu sevdalinku uz saz izveo je Zanin Berbić, student 2. godine Odsjeka za etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

67. godišnjicu Univerziteta obilježit će i izložba umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti, predstava „Čitač“, koja će biti izvedena na Akademiji scenskih umjetnosti, „Sportski susreti“ na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, promocija počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu i promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, koncert Muzičke akademije i promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu.



 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC