UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 2. redovna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu




Održana 2. redovna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu


Senat Univerziteta u Sarajevu je 30. novembra 2016. godine održao 2. redovnu sjednicu sa četrnaest tačaka dnevnog reda.

Na održanoj sjednici donesene su odluke kojima se dodjeljuje počasno zvanje profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu za osam penzionisanih redovnih profesora sa pet fakulteta i dvije akademije Univerziteta u Sarajevu.

Izvršen je izbor u akademska zvanja za 20 nastavnika sa devet fakulteta Univerziteta u Sarajevu  i jedan izbor u naučno zvanje na jednom institutu. U zvanje redovnog profesora izabrani su: prof. dr. Alisabri Šabani (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije) i prof. dr. Husnija Kamberović (Filozofski fakultet).

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Akademiji scenskih umjetnosti, Arhitektonskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu islamskih nauka, Fakultetu političkih nauka, Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Filozofskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Muzičkoj akademiji, Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Stomatološkom fakultetu sa klinikama i Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Data je saglasnost na angažman akademskog osoblja i gostujućih profesora na Akademiji likovnih umjetnosti, Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Filozofskom fakultetu, Šumarskom fakultetu i Fakultetu za upravu, pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu.

Senat je dao saglasnost na plan realizacije nastave (sa listom nastavnika) za studijsku 2016/2017. godinu na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Pedagoškom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Na održanoj sjednici donijete su odluke za 76 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na šesnaest fakulteta, jednoj akademiji i Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
•    program cjeloživotnog učenja „Ljetna škola: Sigurnost u odgojno-obrazovnim ustanovama” na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu;
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa drugog ciklusa studija na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu koji će se primjenjivati od studijske 2017/2018. godine.

Prihvaćene su konačne liste kandidata za upis u prvu godinu trećeg ciklusa studija (doktorski studij) na:
•    Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2016/2017. godini;
•    Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2016/2017. godini za sljedeće doktorske studije: njemački jezik i njemačka književnost u kontekstu medijske kulture; doktorski studij iz historije; doktorski studij iz književnosti naroda BiH; doktorski studij iz pedagogije „Teorija istraživanja kreativnog odgoja i obrazovanja“; doktorski studij iz psihologije; doktorski studij iz matične oblasti sociologija, savremena sociologija i globalizacijski procesi; doktorski studij iz matične oblasti filozofija, studijska linija 2 „Suvremena filozofija“.

Data je saglasnost na raspisivanje sljedećih konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija (doktorski studij):

•    konkurs za upis kandidata na treći ciklus studija (doktorski studij) iz oblasti kineziologije na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2016/2017. godini;
•    konkurs za upis kandidata na treći ciklus studija/studijski program „Uprava“ na Fakultetu za upravu, pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu, u studijskoj 2016/2017. godini.

Senat je prihvatio inicijativu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za izmjene i dopune Jedinstvenog pravilnika o plaćama i naknadama osoblja Univerziteta u Sarajevu, koja će biti proslijeđena Odboru za finansije i Odboru za normativna pitanja kao stručnim i savjetodavnim tijelima Senata Univerziteta u Sarajevu na davanje mišljenja.

Prihvaćena su mišljenja Odbora za normativna pitanja kao stručnog i savjetodavnog tijela Senata Univerziteta u Sarajevu u vezi sa Nacrtom Poslovnika o radu Senata Univerziteta u Sarajevu i odredbama članova 24. i 25. Pravila studiranja za treći ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Na održanoj sjednici donesene su odluke o imenovanju komisija za izradu prijedloga izmjena i dopuna pravilā studiranja za prvi ciklus, treći ciklus studija i integrirani studij prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Donesena je odluka o imenovanju Odbora za finansije kao stručnog i savjetodavnog tijela Senata Univerziteta u Sarajevu.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ data je saglasnost na pokretanje procedure za potpisivanje sporazuma o naučnoistraživačkoj, stručnoj i tehničkoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Instituta „Ruđer Bošković“ u Zagrebu (Republika Hrvatska).

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta kojim je data saglasnost da se dvije publikacije objave kao univerzitetsko izdanje.

Senat Univerziteta je usvojio Izvještaj Komisije za provođenje postupka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

U sklopu tačke „Studentska pitanja“ diskutirano je o pitanjima koja se tiču ukidanja prakse kupovine upisnog materijala i rada na informatizaciji istog, kao i pokretanju aktivnosti na donošenju pravilnika o ispitu na Univerzitetu u Sarajevu.

Na održanoj sjednici Senat je informiran o:
•    saglasnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na dopune Statuta Univerziteta u Sarajevu;
•    izjašnjenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo o inicijativi Senata Univerziteta u Sarajevu za izmjenu radno-pravnog statusa izabranog akademskog osoblja na organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu sa većim dijelom radnog vremena u nastavnim bazama;
•    urgenciji Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za dostavu primjedbi, prijedloga, mišljenja, sugestija i inicijativa za pripremu prijedloga zakona o muzejskoj djelatnosti;
•    preporukama i imenovanju koordinatora timova za provođenje mjera u sklopu projekta „Pretilost na UNSA“

Senat je informiran i o održanom sastanku rektora prof. dr. Rifata Škrijelja sa gospodinom Elmedinom Konakovićem, premijerom Kantona Sarajevo, na kojem su također bili prisutni prof. dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, i gospodin Mario Nenadić, ministar za pravdu i upravu Kantona Sarajevu. Na održanom sastanku razgovarano je o što hitnijem rješavanju pitanja neusklađenosti Uredbe Vlade Kantona Sarajevo o određivanju visine plaća i naknada organa upravljanja i drugih organa i institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo, donesene 6. oktobra 2016. godine, sa Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i Jedinstvenim pravilnikom o plaćama i naknadama osoblja Univerziteta u Sarajevu, kao i o drugim aktuelnim pitanjima od značaja za Univerzitet u Sarajevu i Vladu Kantona Sarajevo.


 






 



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC