UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Univerzitet u Sarajevu u subotu promovira 5491 diplomanta i magistranta




Univerzitet u Sarajevu u subotu promovira 5491 diplomanta i magistranta



U četvrtak 3. novembra 2016. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana je konferencija za medije povodom organizacije Svečane promocije i dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji za medije učestvovali su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju, prof. dr. Željko Šain, prorektor za finansije, prof. Zijad Mehić, prorektor za umjetnost, kulturu i sport, prof. dr. Maida Čohodar-Husić, prorektorica za kvalitet, gospodin Bekir Rovčanin, student-prorektor, gospodin Haris Zahiragić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, te studenti dobitnici priznanja Zlatna značka Univerziteta: Mirza Ibrahimović i Harun Išerić.

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu održat će se u subotu 5. novembra 2016. godine u dvorani „Juan Antonio Samaranch“ (Zetra) sa početkom u 11:00 sati.
Na konferenciji za medije je istaknuto da će na svečanosti, koju Univerzitet u Sarajevu organizira dvanaesti put u svojoj historiji, prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta i akademija promovirati 5491 diplomanta i magistranta Univerziteta u Sarajevu.

Naglasivši da je promocija diplomanata i magistranata značajan trenutak za državu Bosnu i Hercegovinu jer je obrazovanje mladih ljudi na kvalitetan način najveći oslonac za razvoj jednog društva, rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je istakao: „Ovim činom će Sarajevski univerzitet obogatiti akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine novim mladim ljudima koji su stekli svoja znanja i određene kompetencije realizirajući studije na 25 fakulteta i akademija, punopravnih članica Univerziteta.“ Uz poruku ohrabrenja diplomantima i magistrantima za daljnji uspjeh na putu njihovog razvoja i profesionalnog uspinjanja, rektor Škrijelj je istakao da promocija koja će se održati u subotu predstavlja manifestaciju mladosti, kompetencije i kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja i još je jedna u nizu uspješnih aktivnosti Univerziteta u Sarajevu.
„Na primjeru ovakvih promocija određeni nivoi vlasti Bosne i Hercegovine trebaju izvući pouke i mladim ljudima stvarati uvjete za upošljavanje nakon završetka studija. Univerzitet može školovati mlade ljude, ali ne može stvoriti uvjete za njihovo upošljavanje u masovnijem obimu bez razvoja privrede i drugih djelatnosti koje u Bosni i Hercegovini zbog opravdanih razloga ne idu baš velikim koracima. Na putu Bosne i Hercegovine u periodu pristupanja Evropskoj uniji jedna od najsigurnijih staza kojom BiH može krenuti jeste staza znanja i entuzijazma mladih ljudi. Sa ovim 5491 diplomantom i magistrantom koje ćemo promovirati u subotu pokušavamo dati svoj doprinos razvoju Bosne i Hercegovine“, poručio je rektor Škrijelj.

Gosp. Haris Zahiragić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, naglasio je da je Univerzitet u Sarajevu osnovni generator razvoja BiH, te da 5491 student treba biti pokretač svih bitnih procesa i postati subjekt društva, a ne objekt. „Nadamo se da će mlade generacije bez hipoteka prošlosti biti ona snaga koja će Bosnu i Hercegovinu izvesti na pravi put, a sve s ciljem bolje budućnosti za sve nas“, zaključio je gosp. Haris Zahiragić.

Dobitnik priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu Mirza Ibrahimović, koji je drugi ciklus studija završio na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja prosječnom ocjenom 9,98, smatra da su prioriteti ključni za uspjeh. „Ključna stvar su prioriteti, jer kada postoji cilj sve ostalo je volja i želja. Mišljenja sam da se trud ipak na kraju isplati“, rekao je.

Harun Išerić, koji je prvi ciklus studija završio na Pravnom fakultetu prosječnom ocjenom 9,98, dodao je da mu je čast što je dobitnik priznanja Zlatna značka istakavši da se uloženo uvijek vrati.

Organizaciju svečanosti predstavio je prof. Zijad Mehić, prorektor za umjetnost, kulturu i sport, istakavši da je upotpunjena umjetničkim programom koji će biti realiziran uz značajnu podršku svih triju akademija Univerziteta u Sarajevu: Muzičke akademije, Akademije scenskih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti.

Svim svršenim studentima prvog i drugog ciklusa studija diplome će biti uručene u dvorani „Juan Antonio Samaranch“, a na svečanosti će 166 najuspješnijih studenata prvog i drugog ciklusa studija dobiti posebna priznanja Univerziteta u Sarajevu: Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu, Srebrenu značku Univerziteta u Sarajevu i Povelju Univerziteta u Sarajevu.

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu organizira se uz podršku sponzora: VGT osiguranja, te medijskih sponzora: BHRT, RTVFBiH, TVSA, ALFATV, Dnevni avaz i Oslobođenje.

Direktan prijenos Svečane promocije i dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu moći ćete pratiti na Televiziji Sarajevo u subotu 5. novembra 2016. godine sa početkom u 11:00 sati.


 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC