UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održan nacionalni Erasmus+ informativni dan u Bosni i Hercegovini

 

Nacionalni Erasmus+ informativni dan u Bosni i Hercegovini održan je u srijedu 19. oktobra 2016. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Događaj je organizirala Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Univerzitetom u Sarajevu s ciljem promocije mogućnosti za oblast visokog obrazovanja u okviru Erasmus+ programa.

Pozdravnim obraćanjima događaj su otvorili prof. dr. Izet Rađo, prorektor za naučnoistraživački/umjetničkoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu, NJ. E. gospodin Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, i gospodin Adnan Husić, pomoćnik ministra u sektoru za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prorektor prof. dr. Izet Rađo je prilikom obraćanja istakao da su Erasmus+ programi za Bosnu i Hercegovinu i Univerzitet u Sarajevu prozor u evropski prostor visokog obrazovanja. „Naš univerzitet će nastaviti da radi na poboljšavanju uvjeta za studiranje i istraživanje koristeći Erasmus+ kao koristan instrument za promjene“, naveo je prorektor Rađo i istakao da će Univerzitet u Sarajevu u narednom periodu, uz vrlo jasne prioritete razvoja, stvarati uvjete za još bolju saradnju sa partnerskim institucijama u BiH i Evropi. Također, naglasio je da su se do sada najbolje pokazali oni projekti koji su bili sinergija aktivnosti i potreba na području cijele Bosne i Hercegovine, kao i da su oni projekti koji su ujedinili sve univerzitete u cilju stvaranja boljih uvjeta za razvoj visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini pokazali najviše pomaka i uspjeha.

Prorektor Rađo je istakao i potrebu za razvojem jače saradnje Univerziteta u Sarajevu sa univerzitetima u Bosni i Hercegovini, regionu kojem pripadamo i svakako EU partnerima, te uz riječi zahvalnosti Nacionalnoj Erasmus+ kancelariji na dosadašnjoj saradnji, istakao da organizacija ovakvih događaja olakšava razmjenu ideja i doprinosi kvalitetnijim aplikacijama na ponuđene projekte.
Da se sve svodi na obrazovanje i da bez njega nema napretka, naglasio je NJ. E. gospodin Lars-Gunnar Wigemark, te dodao: „Želimo da pomognemo Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji, tako da ulaganje u obrazovanje smatramo iznimno važnim.“ Istakao je i da je ovo njegova prva posjeta Univerzitetu u Sarajevu kojom je htio ukazati na značaj učešća Univerziteta u Sarajevu u Erasmus+ programu i uopće na važnost učešća visokoobrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o prioritetnim akademskim poljima, ambasador Wigemark je kao jedan od uspješnijih projekata spomenuo projekat iz oblasti arheologije, premda ta oblast nije bila u vrhu prioriteta, te uputio poziv svim zainteresiranim da se prijave na dostupne projekte.
Poseban naglasak informativnog dana bio je na predstavljanju novog poziva za dostavu projektnih prijedloga u oblasti visokog obrazovanja, uključujući projekte jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju, međunarodne kreditne mobilnosti, zajedničke masterske programe, Jean Monnet aktivnosti te ostale mogućnosti u oblasti visokog obrazovanja. Događaj je osmišljen kako bi predstavio ključne dijelove Erasmus+ programa raznim korisnicima u oblasti visokog obrazovanja, uključujući visokoškolske ustanove, studente, nadležna ministarstva i druge aktere.
Pregled općih karakteristika Erasmus+ programa i rezultate Erasmus+ poziva 2016. predstavio je gospodin Suad Muhibić, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH, te istakao da je Erasmus+ najvažniji program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.

U toku informativnog dana prisutni su imali priliku čuti izlaganja o sljedećim temama:

• Erasmus+ ključna akcija 2: Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) – Franco Burgio, EACEA
• Erasmus+ ključna akcija 2: CBHE finansijski uvjeti – Suad Muhibić, Nacionalna Erasmus+ kancelarija u BiH
• Erasmus+ ključna akcija 1: Međunarodna kreditna mobilnost (ICM) – Nena Marković, Nacionalna Erasmus+ kancelarija u BiH
• Erasmus+ ključna akacija 1: Zajednički masterski studij (JMDs) – Suad Muhibić, Nacionalna Erasmus+ kancelarija u BiH
• Jean Monnet (JM) aktivnosti: Kako funkcionira i kako aplicirati? – Franco Burgio, EACEA

Preporuke o tome kako pripremiti uspješan projektni prijedlog predstavili su prof. dr. Branko Vučijak i mr. sc. Adnan Rahimić:

• iskustva iz ključne akcije 2: Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja – prof. dr. Branko Vučijak, Univerzitet u Sarajevu
• iskustva iz ključne akcije 1: Međunarodna kreditna mobilnost – mr. sc. Adnan Rahimić, Univerzitet u Sarajevu

Stečena iskustva tokom realizacije Tempus projekta „Competency Based Curriculum Reform in Nursing and Caring in Western Balkan Universities“ predstavila je prof. dr. Maja Račić sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a o učešću u Erasmus+ programu i iskustvu Univerziteta u Granadi (Španija) govorio je profesor Jose Angel Ruiz Jimenez. Iskustva studenata učesnika razmjene unutar ključne akcije 1 Erasmus+ ICM prisutnima su prezentirali Dejan Zonjić i Paul Butcher.

Erasmus+ program traje od 2014. do 2020. i podržava aktivnosti u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u svim sektorima cjeloživotnog učenja, uključujući visoko obrazovanje, dodatno obrazovanje, obrazovanje odraslih, škole i aktivnosti mladih.
 

   

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC