UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Promovirana knjiga dr. Nevenke Tromp „Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: nezavršeno suđen

 

 

Promovirana knjiga dr. Nevenke Tromp  „Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: nezavršeno suđenje”

Prosecuting Slobodan Milošević: An Unfinished Trial



Promocija knjige „Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: nezavršeno suđenje” (Prosecuting Slobodan Milošević: An Unfinished Trial), autorice dr. Nevenke Tromp, upriličena je u ponedjeljak 19. septembra 2016. godine u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu.

Sudionike promocije pozdravio je prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., naglasivši da se bliži trenutak zatvaranja Međunarodnog tribunala za kažnjavanje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na području bivše Jugoslavije, te da se utjecaj Tribunala nastavlja kroz značajno naslijeđe koje on ostavlja za sobom.
„Premda je Bosna, kako to potvrđuju nalazi eminentnih historičara van područja bivše Jugoslavije, jedna od historijskih zemalja u Evropi, geopolitička cjelina s kontinuitetom od srednjeg vijeka do danas, s višestoljetnim pozitivnim iskustvom multikonfesionalnosti, od početka procesa disolucije bivše Jugoslavije svi planovi međunarodne zajednice vezani za Bosnu i Hercegovinu, još prije izbijanja rata, bili su usmjereni na etničko razdvajanje, što i autorica veoma jasno konstatuje”, istakao je rektor Avdispahić.

O knjizi – koja na argumentiran način, snagom relevantnih činjenica i obiljem sudski verificiranih materijalnih dokaza govori o Miloševićevom režimu te ideologiji i praksi tog razdoblja – govorili su prof. dr. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Sir Geoffrey Nice, bivši glavni tužilac u slučaju protiv Slobodana Miloševića, gospođa Vasvija Vidović, prvi bh. oficir za vezu sa Haškim tribunalom i najangažiranija bosanskohercegovačka advokatica na predmetima pred Međunarodnim krivičnom sudom za bivšu Jugoslaviju.

Sir Geoffrey Nice je uputio riječi pohvale za djelo dr. Nevenke Tromp naglasivši, između ostalog, da je to unikatna knjiga izučavanja bogatog arhiva, iz kojeg je autorica uspjela izvući ključno i to predstaviti u knjizi. „Ova knjiga će stajati kao čuvar istine, za pomoć svim žrtvama“, naveo je Sir Geoffrey Nice.

Autorica knjige, dr. Nevenka Tromp, predaje na Univerzitetu u Amsterdamu od 1992. godine. Od 2000. do 2012. godine radila je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva. Dr. Tromp je radila na povijesnim i političkim temama u slučaju Slobodana Miloševića od 2000. godine sve do njegove smrti, u martu 2006. godine. Poslije njegove smrti i s obzirom na činjenicu da je suđenje završilo bez presude, autorica knjige je odlučila upotrijebiti opsežni arhiv koji je ovo nezavršeno suđenje ostavilo za sobom i na osnovu dokaza, izjava svjedoka, audio i video zapisa rekonstruirati povijesnu naraciju koja se bavi ulogom Slobodana Miloševića i Srbije u raspadu Jugoslavije i ratovima koji su slijedili.

Suprotno uvriježenom mišljenju da je arhiv Tribunala u Hagu nedostupan javnosti, ova knjiga pokazuje da je velika većina materijala dostupna javnosti. Međutim, zbog opsežnosti dokaznog materijala i drugih pravnih podnesaka, koji su uglavnom dostupni preko elektronskog arhiva Tribunala, akademsko istraživanje je ograničeno jer nema adekvatnih presedana kako se snaći u moru materijala koji je nastao u okviru suđenja jednom optuženiku. Miloševićev sudski arhiv predstavlja unikatan povijesni izvor jer uključuje dokumente iz državnih arhiva Jugoslavije i Srbije koji bi bez ovog suđenja ostali skriveni od javnosti sljedećih 50 godina i više. Ovako su mnogi dokumenti iz beogradskih arhiva – ali ipak ne svi, zbog autoriteta ovog UN-suda – postali dostupni javnosti. Drugi važan element jeste da je Milošević, zastupajući sam sebe, na suđenju komentirao mnoge povijesne događaje ostavljajući za sobom trag riječi od velikog značenja za proučavanje njegovih javno proklamiranih ciljeva, onih stvarnih ali skrivanih od javnosti.
Autorica ove knjige predstavlja metodologiju prema kojoj se arhiv suđenja za masovne zločine koristi kao značajan izvor za pisanje o jednom povijesnom razdoblju, koristeći i svoje znanje koje je služilo poput putokaza: kako upotrijebiti arhiv suđenja Slobodanu Miloševiću.
Knjiga se bavi trima temama: pokušava rekonstruirati što taj arhiv govori o Miloševiću kao (1) političkom vođi; (2) o ideologiji koja je prethodila formuliranju plana; i (3) o kriminalnosti plana Miloševićeve politike od 1991. do 1999. godine.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC